Čiastočné výsledky volieb v Maďarsku ukazujú na víťazstvo Fideszu

Čiastočné výsledky nedeľňajších maďarských parlamentných volieb potvrdzujú predchádzajúce odhady, podľa ktorých zvíťazila konzervatívna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Po sčítaní 36,3 percenta odovzdaných volebných lístkov mu pripadá 58 percent hlasov, opozičnej koalícii potom 30,4 percenta hlasov, informovala volebná komisia. Fidesz ovládol aj väčšinu jednomandátových volebných obvodov. V maďarskom parlamente zasadá 199 poslancov.

03.04.2022 06:25 , aktualizované: 19:33
Maďarsko, voľby, Viktor Orbán Foto: ,
Chlapec si urobí selfie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom po tom, ako odovzdal svoj hlas vo všeobecných voľbách v Budapešti v Maďarsku v nedeľu 3. apríla 2022.
debata (240)

Spolu s jednokolovými voľbami, v ktorých boli volebné miestnosti otvorené do 19.00 h, sa uskutočnilo aj referendum v otázke ochrany detí pred propagandou LGBTI.

O 199 poslaneckých mandátov sa uchádza blok strán vlády premiéra Viktora Orbána Fidesz-KDNP, proti ktorému stojí zoskupenie šiestich opozičných strán V jednote za Maďarsko, ktorého kandidátom na post premiéra je Péter Márki-Zay. Opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko tvoria strany Demokratická koalícia (DK), MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum.

Z výsledkov prieskumu inštitútu Publicus zverejnených v sobotu internetovým vydaním denníka Nészava vyplýva, že v kategórii všetkých voličov by 35 percent Maďarov volilo Fidesz-KDNP a 33 percent opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko. V kategórii voličov s istými preferenciami je však podpora vládneho a opozičného subjektu v tomto poslednom prieskume pred voľbami v oboch prípadoch 47-percentná, pričom 28 percent respondentov deklarovalo, že je nerozhodnutých.

Keri Laszlo Čítajte viac Orbán po voľbách pritvrdí, predpovedá politológ

Na straníckej kandidačnej listine figurujú ďalej strany Hnutie Naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom), Strana maďarského dvojchvostého psa (MKKP), Megoldás Mozgalom, Normális Élet Pártja a strana IMA – A Mi Pártunk.

Medzi oprávnenými voličmi je aj 456 129 maďarských občanov žijúcich v zahraničí, ktorí môžu prostredníctvom listov voliť už v tretích parlamentných voľbách na základe príslušného zákona z roku 2010. Môžu však voliť iba zo straníckej kandidátky, pretože k voľbe kandidátov jednomandátových obvodov je potrebný trvalý pobyt v Maďarsku.

Na zastupiteľských úradoch Maďarska v 98 krajinách sveta môže voliť aj 65 484 vopred zaregistrovaných Maďarov, ktorí majú trvalý pobyt v Maďarsku, avšak v čase volieb sú v zahraničí.

Pred voľbami a počas nich neplatí žiadne moratórium. V deň volieb – v čase otvorenia volebných miestností od 06.00 do 19.00 h – je v okruhu 150 metrov zakázané organizovať volebné zhromaždenia a na verejných priestranstvách nie je možné viesť žiadnu volebnú kampaň.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Viktor Orbán #Péter Márki-Zay