Orbán zamieril k drvivému víťazstvu, za protivníkov označil aj Zelenského či Sorosa

"Dosiahli sme obrovské víťazstvo. Ešte aj z Mesiaca ho vidieť, ale z Bruselu určite," povedal Orbán po maďarských voľbách.

04.04.2022 05:45 , aktualizované: 12:57
Maďarsko, voľby, Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostred) hovorí počas volebnej noci po parlamentných voľbách 3. apríla 2022 v Budapešti.
debata (558)

Maďarský premiér Viktor Orbán zostane vo funkcii ďalšie štyri roky. Jeho vládny blok strán Fidesz-KDNP, ktorý je pri moci od roku 2010, dosiahol v nedeľňajších voľbách jasné víťazstvo a podľa doterajších výsledkov smeruje opäť k dvojtretinovej väčšine v parlamente. TASR informácie prevzala z agentúr APA, AP, AFP a MTI.

Zo sčítania 91,06 percenta hlasov vyplýva, že Fidesz-KDNP by v 199-člennom parlamente obsadil 135 kresiel (67,84 percenta). Zoskupenie šiestich opozičných strán V jednote za Maďarsko by malo len 56 mandátov (28,14 percenta), ukazujú priebežné výsledky zverejňované Národnou volebnou kanceláriou (NVI).

„Dosiahli sme obrovské víťazstvo. Ešte aj z Mesiaca ho vidieť, ale z Bruselu určite,“ povedal Orbán podľa spravodajcu TASR pred stovkami priaznivcov, ktorí sa zhromaždili pred volebnou centrálou Fideszu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Orbán spomenul médiá, Sorosa aj Zelenského

Maďarský premiér Viktor Orbán vo svojom prejave, v ktorom v nedeľu neskoro večer deklaroval víťazstvo v parlamentných voľbách, vyslal odkaz nielen Európskej únii, ale aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, uviedla televízia CNN a agentúra AFP.

„Toto víťazstvo si budeme pamätať do konca života, pretože sme museli bojovať proti obrovskému množstvu protivníkov: miestnej ľavici, medzinárodnej ľavici všade okolo, byrokratom z Bruselu, všetkým peniazom a inštitúciám Sorosovho impéria, medzinárodným mainstreamovým médiám a aj ukrajinskému prezidentovi. Nikdy sme nemali toľko oponentov naraz,“ vyhlásil Orbán podľa CNN pred stúpencami v Budapešti.

Ruská invázia na Ukrajine zatienila aj predvolebnú kampaň pred maďarskými voľbami. Orbán na diplomatickej scéne konal v súlade s podporou EÚ voči Kyjevu, hoci má dlho blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Doma sa však vyjadroval neutrálne a miestami až protiukrajinsky, keď odmietol presun zbraní pre Ukrajinu cez maďarské územie. Vykreslil sa ako ochranca stability a opozíciu obvinil z „vojnového štvania“, napísala AFP.

Ukrajinský prezident Zelenskyj predtým menovite kritizoval Orbána za zdržanlivosť, pokiaľ ide o dôraznejší postoj voči Rusku.

Maďarsko, voľby, Viktor Orbán Čítajte viac Čiastočné výsledky volieb v Maďarsku ukazujú na víťazstvo Fideszu

Putin zablahoželal Orbánovi k volebnému výsledku

Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal v pondelok maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu vládneho bloku strán Fidesz-KDNP v nedeľňajších parlamentných voľbách. Šéf Kremľa zároveň vyjadril nádej, že Orbán bude pokračovať v budovaní vzájomných vzťahov. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

„Hlava ruského štátu vyjadrila presvedčenie, že napriek zložitej medzinárodnej situácii bude ďalší rozvoj bilaterálnych partnerských vzťahov zodpovedať záujmom občanov Ruska a Maďarska,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Sklamaná opozícia

Opozícia, ktorá po prvý raz kandidovala proti Orbánovi zjednotená, vyjadrila sklamanie. „Uznávame víťazstvo Fideszu,“ povedal líder opozičného zoskupenia, konzervatívec Péter Márki-Zay, podľa ktorého však bolo vopred jasné, že to bude „veľmi nerovný súboj“, keďže opoziční politici boli takmer vylúčení zo štátnych médií.

„Spochybňujeme však, že by tieto voľby boli demokratické a slobodné. Fidesz vyhral len vďaka tomuto (volebnému) systému,“ vyhlásil Márki-Zay. Sám nezískal ani mandát vo svojom volebnom obvode v mestečku Hódmezővásárhely na juhovýchode Maďarska, kde je od roku 2018 primátorom a kde bol vyzývateľom dlhoročného poslanca Fideszu a exministra Jánosa Lázára.

Prekvapením je podľa agentúr výsledok radikálneho pravicového Hnutia Naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom), ktoré prekonalo päťpercentnú hranicu vstupu do parlamentu a mohlo by v ňom obsadiť sedem kresiel. Do zákonodarného zboru sa dostal ešte jeden zástupca nemeckej menšiny. Ten v uplynulých rokoch hlasoval spolu s Fideszom, všíma si APA.

Účasť na voľbách dosiahla podľa NVI 69,49 percenta, čo je tesne za hodnotou spred štyroch rokov. Celkovo by to mohla byť tretia najvyššia účasť od roku 1990 – po rokoch 2002 (70,53 percenta) a 2018 (70,22 percenta).

Spolu s parlamentnými voľbami sa v Maďarsku konalo referendum zamerané na získanie podpory pre zákon, ktorý má podľa Fideszu chrániť deti pred „propagandou“ LGBTI. Čiastkové výsledky ukazujú, že bolo neúspešné vzhľadom na nedostatočný počet platných hlasov, píše AFP.

558 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz