Lavrov popiera vojnové zločiny: Udalosti v Buči zinscenoval Kyjev

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že ukrajinská verzia toho, čo sa stalo v meste Buča, je v skutočnosti "fingovaným útokom", ktorého skutočným cieľom bolo podkopanie postavenia Moskvy. Podľa neho ide o provokáciu zo strany Kyjeva. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

04.04.2022 14:18
Buča, vojna na Ukrajine Foto: ,
Novinári pri masovom hrobe v meste Buča na Ukrajine, 3. apríla 2022.
debata

„Ide o provokáciu, ktorá predstavuje priamu hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť,“ vyhlásil Lavrov. Šéf ruskej diplomacie ďalej tvrdil, že mŕtve telá v uliciach Buči boli „zinscenované“ a že išlo o „falošnú verziu udalostí“ na Ukrajine. Lavrov poznamenal, že Rusko vyzvalo na zvolanie mimoriadneho zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, avšak Británia, ktorá BR OSN v súčasnosti predsedá, ho odmietlo zvolať.

Kremeľ obvinenia odmieta

Kremeľ v pondelok kategoricky odmietol akékoľvek obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. „Kategoricky odmietame všetky tieto obvinenia,“ uviedol Peskov, podľa ktorého treba k vyhláseniam zo strany Ukrajiny pristupovať s pochybnosťami.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

Peskov počas svojej pravidelnej tlačovej konferencie uviedol, že fakty a chronológia udalostí v Buči nesedia s ukrajinskou verziou a vyzval medzinárodných lídrov, aby sa neponáhľali s vynášaním súdov. Peskov svoje tvrdenia nepodložil konkrétnymi dôkazmi, len všeobecne povedal, že ruskí špecialisti údajne objavili vo videu niekoľko podvrhov.

Ukrajinské úrady uviedli, že po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek našli v meste Buča telá štyroch stoviek civilistov. Mnohé z nich mali zviazané ruky či strelné zranenia. Reportéri AFP, Reuters aj televízie CNN nakrútili zábery z mesta vrátane viacerých masových hrobov. Spoločnosť Maxar zverejnila zábery, podľa ktorých boli vidieť prvé známky vykopávania masového hrobu v areáli miestneho kostola už 10. marca. Viacerí svetoví lídri vyjadrili rozhorčenie a údajné ruské zverstvá v Buči ostro odsúdili.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac Mesto Buča po vraždách civilistov označujú Ukrajinci za novú Srebrenicu
debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine #Buča