Nemecko a Francúzsko vyhostia desiatky ruských diplomatov

Nemecko rozhodlo o vyhostení 40 ruských diplomatov. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej ide o osoby, o ktorých je Berlín presvedčený, že pracujú pre ruské tajné služby. Ministerka zahraničia Annalena Baerbocková vyhlásila, že dotyční pôsobili proti záujmom Nemecka. Teraz majú päť dní na opustenie zeme.

04.04.2022 18:04 , aktualizované: 22:30
Annalena Baerbocková Foto:
Annalena Baerbocková
debata (83)

Nemecká vláda v pondelok rozhodla, že „vyhlási za neželané osoby značný počet príslušníkov ruského veľvyslanectva, ktorí v Nemecku každý deň pracovali proti našej slobode a proti súdržnosti našej spoločnosti“, vyhlásila Baerbocková v Berlíne. „Toto trpieť nebudeme,“ dodala.

K Nemecku sa zrejme pridá aj Francúzsko, ktoré vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorí na jeho území konajú proti záujmom Paríža, uviedol zdroj z prostredia francúzskej vlády. Napísala agentúra AFP.

Spoločný európsky postup

„Francúzsko sa dnes rozhodlo vyhostiť istý počet ruských zamestnancov s diplomatickým štatútom pôsobiacich vo Francúzsku, ktorých aktivity sú v rozpore s našimi bezpečnostnými záujmami,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Paríži bez uvedenia presného počtu vyhostených diplomatov.

Zdroj z rezortu diplomacie však pre AFP pod podmienkou anonymity spresnil, že uvedené opatrenie sa týka 35 osôb.

„Tento krok je súčasťou spoločného európskeho prístupu,“ dodalo ministerstvo zahraničných vecí s tým, že jeho najvyššou prioritou je „zaistiť bezpečnosť Francúzov a Európanov.“

DPA pripomína, že označenie diplomatov za neželané osoby sa rovná ich vyhosteniu z krajiny. Agentúra tiež uvádza, že čo sa týka týchto diplomatov, je možné vychádzať z toho, že patrili k ruským tajným službám.

Neznesiteľné obrázky z Buče

Šéfka nemeckej diplomacie dodala, že o tomto rozhodnutí bol informovaný ruský veľvyslanec Sergej Nečajev, ktorého si vo veci predvolal štátny tajomník rezortu zahraničných vecí v Berlíne Andreas Michaelis.

V Nemecku sa tlak na ďalšie tvrdé kroky voči Moskve vystupňoval po tom, čo ukrajinská armáda objavila stovky tiel zabitých civilistov v Buče v blízkosti Kyjeva, ktorú donedávna okupovali ruské jednotky. „Obrázky z Buče sú neznesiteľné. Putinovo bezuzdné násilie likviduje nevinné rodiny a nepozná hraníc,“ napísala v reakcii na twitteri Baerbocková s tým, že Nemecko ďalej sprísni protiruské sankcie a Ukrajinu bude ešte viac podporovať.

Kremeľ, Moskva Čítajte viac Rusko vyhostilo troch slovenských diplomatov, Korčokovmu rezortu sa to nepáči

Rozhodnutie Nemecka zhorší jeho diplomatické vzťahy s Moskvou, uviedla v reakcii na rozhodnutie vlády v Berlíne ruská ambasáda v nemeckej metropole. „Neopodstatnené zníženie počtu diplomatických zamestnancov na ruských misiách v Nemecku zúži priestor na udržiavanie dialógu medzi našimi krajinami, čo povedie k ďalšiemu zhoršeniu rusko-nemeckých vzťahov,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo prostredníctvom aplikácie Telegram.

Na strane Kyjeva bez vyšetrovania

„Vyjadrili sme naše kategorické odmietnutie jednostranných obvinení Berlína, ktorý sa okamžite postavil na stranu Kyjeva bez toho, aby najprv počkal na nezávislé vyšetrenie udalostí v meste Buča,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo.

Kremeľ v pondelok kategoricky odmietol obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...
83 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojna na Ukrajine #vyhostenie ruských diplomatov