Merkelová si stojí za rozhodnutím nepozvať Ukrajinu do NATO

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová si stojí za svojimi rozhodnutiami z roku 2008, keď Severoatlantická aliancia neponúkla Ukrajine členstvo. Agentúre DPA a denníku Bild to povedala hovorkyňa Merkelovej.

05.04.2022 06:37
debata (86)

Hovorkyňa tiež uviedla, že bývalá dlhoročná šéfka nemeckej vlády podporuje úsilie nemeckého kancelára Olafa Scholza aj medzinárodného spoločenstva ukončiť ruskú vojnu a ruské barbarstvo na Ukrajine. Kriticky sa v pondelok k časti svojich predchádzajúcich postojov voči Rusku vyjadril nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Bývalá spolková kancelárka Angela Merkelová si stojí za rozhodnutiami súvisiacimi so summitom NATO v Bukurešti v roku 2008,“ uviedla hovorkyňa Merkelovej. Od summitu vtedy Ukrajina s Gruzínskom očakávali harmonogram ich prijatia, NATO ale vtedy bez časového upresnenia iba konštatovalo, že obe krajiny sa raz členmi aliancie stanú.

Hovorkyňa reagovala aj na správy z mesta Buča v blízkosti Kyjeva, kde ukrajinská armáda objavila stovky tiel zabitých civilistov. Kyjev tvrdí, že civilistov zavraždili ruskí vojaci, Moskva zábery považuje za zmanipulované a zinscenované.

„S ohľadom na zverstvá, ktoré sa ukazujú v Buči a ďalších miestach Ukrajiny, bývalá kancelárka plne podporuje úsilie spolkovej vlády a medzinárodného spoločenstva, ktoré podporuje Ukrajinu a ktoré chce ukončiť ruské barbarstvo a ruskú vojnu proti Ukrajine,“ dodala hovorkyňa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že pozýva Merkelovú a niekdajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho do Buči, aby videli, k čomu viedlo 14 rokov ústupkov Rusku.

Okrem Merkelovej patrí medzi kritizovaných nemeckých politikov kvôli prílišnej ústretovosti k ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi aj spolkový prezident a dlhoročný minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Ten za jednoznačnú chybu označil svoju dlhoročnú podporu plynovodu Nord Stream 2.

Pripustil, že to bolo niečo, pred čím Berlín partneri varovali. Zlyhala podľa neho aj snaha zapojiť Rusko do spoločnej bezpečnostnej architektúry.

Za vojnu je podľa Steinmeiera zodpovedný Putin, čo ale neznamená, že „by sme nemali prehodnotiť niektoré veci, v ktorých sme urobili chyby“. S Putinovým Ruskom už podľa neho nebude možné vrátiť sa k vzťahom, aké boli pred vojnou.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Frank-Walter Steinmeier #vojna na Ukrajine