Sestra Kim Čong-una: KĽDR použije jadrové zbrane, ak ju napadne Južná Kórea

Severná Kórea je proti vojne, no použije svoje jadrové zbrane v prípade, ak ju Južná Kórea napadne. Vyhlásila to v utorok Kim Jo-Čong - vplyvná sestra severokórejského lídra Kim Čong-una.

05.04.2022 09:25
KĽDR Foto: ,
Ľudia sledujú na televíznej obrazovke vypálenie rakety Severnou Kóreou počas vysielania správ na železničnej stanici v Soule 16. marca 2022
debata (5)

Kim Jo-Čong takto reagovala na minulotýždňové vyhlásenia juhokórejského ministra obrany So Uka. Ten v piatok (1. apríla) poukázal na to, že armáda Južnej Kórey má k dispozícii rakety s vylepším dosahom, presnosťou a silou, ktoré majú „schopnosť presne a rýchlo zasiahnuť akýkoľvek cieľ v Severnej Kórei“, ak juhokórejská armáda spozoruje jasné znaky odpálenia rakety na severe.

Kim Jo-Čong v reakcii na tieto vyjadrenia uviedla, že So Uk urobil veľmi veľkú chybu, keď hovoril o preventívnom útoku proti jadrovej sile, píše agentúra KCNA. „V prípade, ak sa Južná Kórea rozhodne pre vojenskú konfrontáciu s nami, naša jadrová bojová sila bude nevyhnutne musieť vykonať svoju povinnosť,“ uviedla sestra severokórejského vodcu, ktorá je jednou z hlavných politických poradkýň.

Kim Jo-Čong uviedla, že „hlavnou misou“ severokórejských jadrových síl je odstrašenie. V prípade vypuknutia vojenského konfliktu budú však tieto zbrane použité na „elimináciu armády nepriateľa“. Juhokórejské sily budú podľa jej slov v prípade takéhoto útoku čeliť „mizernému osudu totálnej deštrukcie a zničenia“.

Kim Jo-Čong, sestra severokórejského lídra Kim... Foto: SITA/AP, Jorge Silva
Kim Jo-Čong Kim Jo-Čong, sestra severokórejského lídra Kim Čong-una

„Nepovažujeme ich za rovnocenné s našimi ozbrojenými silami,“ uviedla Kim Jo-Čong. Jej utorňajšie vyjadrenia sú už druhým slovným protiútokom v súvislosti s vyhláseniami šéfa juhokórejského rezortu obrany. V nedeľu Kim Jo-Čong Južnú Kóreu varovala, aby sa umiernila, ak sa chce vyhnúť pohrome.

Južná i Severná Kórea začali častejšie demonštrovať svoju vojenskú silu po tom, ako Severná Kórea tento rok vykonala niekoľko raketových testov. Washington i Soul sa tiež obávajú, že Pchjongjang sa môže pripravovať na obnovenie testovania jadrových zbraní. Ak by sa tak stalo, išlo by o prvé testy tohto typu zbraní od roku 2017.

Kim Čong-un Čítajte viac Desaťročie pri moci. KĽDR vyzvala miliónovú armádu, aby Kima bránila vlastnými životmi
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #Kim Jo-Čong