Peruánsky prezident v reakcii na protesty oznámil zákaz vychádzania v Lime

Peruánsky prezident Pedro Castillo Terrones vyhlásil na noc z utorka na stredu zákaz vychádzania v hlavnom meste Lima a neďalekom prístavnom meste Callao s cieľom zakročiť proti vlne protestov vo svojej krajine.

05.04.2022 10:10
Peru Foto: ,
Peruánska polícia odstraňuje zátarasy z cesty počas protivládneho protestu v meste Lima 4. apríla 2022
debata

Rada ministrov podľa prezidentových vyjadrení toto opatrenie prijala s cieľom „obnoviť mier a vnútorný poriadok“. Zákaz bude v platnosti od 02.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) do polnoci.

Odborové organizácie dopravcov už niekoľko dní v uliciach miest vyjadrujú nespokojnosť s nárastom cien pohonných hmôt a ďalších výrobkov vrátane potravín, píše na svojej webovej stránke peruánsky denník La República.

Protestujúci v pondelok zablokovali cestné komunikácie na viacerých miestach v krajine vrátane hlavného mesta Lima. Počas týchto nepokojov hlásili aj viacero prejavov násilia a zrážky medzi políciou a účastníkmi zhromaždení.

Protesty sú podľa agentúry Reuters nepríjemným obratom pre ľavicového prezidenta Castilla, ktorý bol pred nástupom do funkcie farmárom a učiteľom a do úradu sa vlani dostal vďaka veľkej podpore chudobnejšieho vidieckeho obyvateľstva.

Jeho obľúbenosť však rýchlo klesla, a to aj na vidieku, momentálne sa celoštátne pohybuje okolo 25 percent. Castillo už prekonal dva pokusy o odvolanie z funkcie a mnohokrát obmenil svoj kabinet.

Vláda sa cez víkend snažila upokojiť situáciu v krajine návrhom, podľa ktorého by zrušila takmer všetky dane na pohonné hmoty a zároveň zvýšila minimálnu mzdu o desať percent. Peru tiež vyhlásilo stav núdze pre svoj poľnohospodársky sektor, ktorému sa nedostávajú hnojivá v dôsledku západných sankcií voči Rusku, ktoré je ich veľkým vývozcom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #protivládne nepokoje