Moldavsko na zvládnutie utečeneckej krízy dostane takmer 700 miliónov eur

Európski a medzinárodní darcovia sa v utorok dohodli, že Moldavsku - najchudobnejšej krajine Európy, ktorá v čase prudko stúpajúcich cien energií prijala viac ako 100 000 utečencov z Ukrajiny - poskytnú pomoc vo výške 695 miliónov eur, informuje agentúra Reuters.

05.04.2022 19:08
Huitfeldtová, Gavrilitová Foto: ,
Nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová (vľavo) sa rozpráva s moldavskou premiérkou Nataliou Gavrilitovou počas konferencie darcov v Berlíne 5. apríla 2022.
debata

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla po darcovskej konferencii, ktorá sa konala v Berlíne, že Nemecko bude pracovať aj na tom, aby pomohlo Moldavsku zbaviť sa závislosti od dodávok energonosičov z Ruska.

O podporu pri tejto diverzifikácii žiadala európskych partnerov i moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová. Zároveň ich informovala, že od začiatku vojny na Ukrajine prekročilo hranice Moldavska 400 000 vojnových utečencov, pričom asi 100 000 z nich sa rozhodlo zostať. Dodala, že takmer polovica z utečencov sú deti. Zdôraznila, že „ide o zraniteľné skupiny obyvateľstva.“

Moldavská premiérka podľa Reuters podotkla, že na to, aby posilnila energetická nezávislosť Moldavska, bude musieť byť jeho energetická sieť prepojená s Európskou úniou cez rumunskú hranicu.

Volodymyr Zelenskyj, Buča, vojna na Ukrajine Čítajte viac 41. deň: Podľa Stoltenberga chce Rusko obsadiť celý Donbas

Hoci má Moldavsko silné historické a jazykové väzby so susedným Rumunskom, členským štátom EÚ, pri dovoze plynu sa spolieha výlučne na ruský plynárenský gigant Gazprom.

Gavrilitaová okrem tohto požiadala EÚ, aby zrušila bariéry na predaj poľnohospodárskych produktov z Moldavska na Západe. V tejto súvislosti vysvetlila, že na Rusko, Bielorusko a Ukrajinu pripadalo pred vojnou na ukrajinskom území 15 percent zahraničného obchodu Moldavska.

Najviac spomedzi Európy

„Moldavsko je najzraniteľnejšie spomedzi ukrajinských susedov,“ povedala. „Dnes Moldavsko potrebuje dobrých priateľov a spoľahlivých partnerov,“ zdôraznila Gavrilitaová.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Nie je jediný zločin, ktorého by sa ruské jednotky v Buči nedopustili

Reuters informoval, že Moldavsko, kde žijú necelé tri milióny ľudí, prijalo v prepočte na jedného obyvateľa viac utečencov utekajúcich pred ruskou inváziou ako ktorákoľvek iná krajina Európy.

Moldavsko je podobne ako Ukrajina bývalou súčasťou Sovietskeho zväzu, pričom časti moldavského územia okupujú separatisti podporovaní Moskvou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #vojna na Ukrajine #utečenci z Ukrajiny