Európa ďalej vykazuje ruských diplomatov, pridalo sa Rumunsko či Portugalsko

Rumunsko vyhostilo desať ruských diplomatov. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí tento krok zdôvodnilo tým, že porušili Viedenský dohovor o diplomatických stykoch z roku 1961, informuje agentúra DPA.

05.04.2022 23:21
debata (2)

Šéf rumunskej diplomacie Bogdan Aurescu si predvolal ruského veľvyslanca v Bukurešti, ktorému tlmočil, že Rumunsko „ostro odsudzuje zločiny v Buči a v ďalších oblastiach Ukrajiny, za ktoré je zodpovedné Rusko“.

Podobný krok ohlásilo v utorok aj Portugalsko, ktoré avizovalo, že vyhostí desať zamestnancov ruského veľvyslanectva v Lisabone, uviedla televízia Sky News.

Rezort portugalskej diplomacie oznámil, že desať zamestnancov ruskej ambasády bolo vyhlásených za „neželané osoby“ a dostali dva týždne na to, aby opustili krajinu. Vyhostení zamestnanci veľvyslanectva nie sú diplomatmi, dodalo ministerstvo.

„Portugalská vláda znova dôrazne a vehementne odsudzuje ruskú agresiu na ukrajinskom území,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

33 zo Slovinska

Zo Slovinska zase vyhostia 33 ruských diplomatov. Na ruskom veľvyslanectve v Ľubľane tak ostane iba toľko diplomatov, koľko ich má Slovinsko v Moskve. Oznámilo to v utorok slovinské ministerstvo zahraničných vecí, informujú agentúry AFP a STA.

Annalena Baerbocková Čítajte viac Nemecko a Francúzsko vyhostia desiatky ruských diplomatov

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo ruského veľvyslanca Timura Ejvazova, ktorému oznámilo rozhodnutie o vyhostení diplomatov. Slovinsko sa odvoláva na článok 11 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, ktorý umožňuje prijímajúcej krajine požadovať, aby vysielajúca krajina mala počet diplomatov v misii obmedzený na primeranú úroveň, okrem iného s ohľadom na podmienky prijímajúceho štátu a tiež potreby konkrétnej misie. Slovinské ministerstvo v tejto súvislosti zdôraznilo, že vyhostenie ruských diplomatov sa neuskutočňuje podľa článku 9 dohovoru o označení konkrétnych diplomatov za nežiaduce osoby.

Ako pripomína agentúra STA, na ruskom veľvyslanectve v Ľubľane je 41 diplomatov a ďalších zamestnancov. Ruská ambasáda je tak najväčšou diplomatickou misiou v Slovinsku.

EÚ vyhostí 19 diplomatov

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí taktiež ruskému veľvyslancovi tlmočilo „zdesenie“ zo správ, že v ukrajinskom meste Buča a iných našli po minulotýždňovom stiahnutí sa ruských vojsk stovky zavraždených civilistov. Podľa ministerstva urobí Ľubľana v spolupráci so spojencami a Medzinárodným súdnym dvorom všetko pre to, aby vinníci skončili pred súdom.

V reakcii na obvinenia Ruska z vojnových zločinov páchaných na Ukrajine vrátane zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom neďaleko Kyjeva pristúpili k vyhosteniu ruských diplomatov už viaceré európske krajiny, okrem iných Nemecko, Francúzsko, Španielsko či Taliansko.

Európska únia v utorok rozhodla o vyhostení 19 ruských diplomatov zo Stálej misie Ruskej federácie pri EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruskí diplomati #vojna na Ukrajine