EÚ nepresvedčila Čínu: Boli ako hluchí. Vraj slepo nasledujeme USA

Európska únia na summite Čínu nepresvedčila, aby odsúdila ruskú agresiu, uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

06.04.2022 00:00
EÚ, Čína, summit Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-Pching a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa rozprávajú s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfom zahraničnej politiky Európskej únie Josepom Borrellom prostredníctvom videokonferencie počas summitu EÚ Čína v budove Európskej rady v Bruseli, piatok 1. apríla 2022.
debata (149)

Európskej únii sa minulý týždeň na summite s Čínou nepodarilo Peking presvedčiť o nutnosti odsúdiť ruskú agresiu voči Ukrajine. Oznámil to v utorok Borrell na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Spoločnú reč ale podľa neho zástupcovia bloku a Číny našli napríklad v otázkach klimatickej zmeny.

„Bola to hluchá konverzácia. Nechceli hovoriť o Ukrajine, nechceli hovoriť o ľudských právach,“ povedal europoslancom Borrell. Čína podľa neho naznačila, že krajiny dvadsaťsedmičky vo svojej odpovedi na ruskú inváziu na Ukrajine len slepo nasledujú USA. „Ide pritom o našu rýdzu pozíciu,“ dodal.

Lídri EÚ sa na summite tento rok 1. apríla snažili prinútiť čínske vedenie okrem iného k využitiu vplyvu Pekingu v prospech ukončenia vojny na Ukrajine. Čína sa vo verejných vyhláseniach k invázii stavia skôr na ruskú stranu, hoci k priamej vojenskej či finančnej podpore zatiaľ nesiahla. Peking sa však kriticky vymedzuje voči vyhláseniam EÚ ostro odsudzujúcim ruskú agresiu.

„Čína vie, kto je agresor, ale z politických dôvodov ho nechce vymenovať,“ uviedol Borrell.

Európska dvadsaťsedmička zároveň v posledných rokoch kritizuje Čínu v súvislosti s porušovaním práv ujgurskej menšiny, obmedzovaním slobôd Hongkongu či čínskymi hrozbami voči Taiwanu. Aj tieto horúce témy európska strana na summite vzniesla, podobne ako v prípade Ukrajiny sa o nich však čínski predstavitelia podľa Borrella odmietli baviť.

Zhoda, naopak, podľa Borrella panovala v menej polarizujúcich otázkach, ako je boj s klimatickou zmenou a pandémiou COVIDU-19 alebo podpora biodiverzity.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #vojna na Ukrajine