Čína hlási najvyšší počet nakazených covidom od začiatku pandémie

Čína v stredu hlásila viac než 20-tisíc prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najviac od začiatku pandémie. Ohniskom šírenia napriek prísnemu lockdownu zostáva najľudnatejšie mesto Šanghaj.

06.04.2022 08:06
Covid / Testovanie / Peking / Foto: ,
Testovanie obyvateľstva na zistenie prítomnosti koronavírusu v čínskom hlavnom meste Peking 6. apríla 2022
debata (4)

Čínskym úradom sa dlhodobo darilo uplatňovať stratégiu nulovej tolerancie covidu, a to za pomoci lokalizovaných lockdownov, hromadného testovania a obmedzenia cestovania zo zahraničia.

Počet prípadov tak až do marca, na rozdiel od mnohých iných krajín sveta, zostával na nízkej úrovni, na dvoj- alebo trojciferných číslach. Za posledné týždne však začali v krajine denne pribúdať tisíce nakazených, čo zapríčinilo šírenie vysokoinfekčného variantu omikron.

Čínske úrady v stredu hlásili 20 472 nových prípadov covidu. Takýto vysoký počet nakazených nebol v Číne oficiálne hlásený ani v počiatočnej fáze pandémie, ktorá na prelome rokov 2019–2020 vypukla v stredočínskom meste Wu-chan. Väčšina z uvedeného počtu prípadov je však asymptomatických a v stredajšej bilancii nepribudli nijaké nové úmrtia.

Čína koronavírus peking Čítajte viac Úrady v Šanghaji rozšírili lockdown na celé územie mesta

Epicentrom súčasného šírenia vírusu je 25-miliónový Šanghaj, kde už minulý týždeň zaviedli lockdown – najskôr pre východnú a potom pre západnú časť mesta. Tento týždeň lockdown rozšírili na celý Šanghaj. Spomedzi vyše 20-tisíc nových prípadov bolo viac než 80 percent zaznamenaných práve v Šanghaji. Od stredy má v meste prebiehať plošné testovanie všetkého obyvateľstva.

Obyvatelia niektorých častí mesta na sociálnych médiách tvrdia, že nesmú opustiť svoje bydlisko dokonca ani na nákup základných potravín. Zároveň sa sťažujú na problémy s on-line objednávaním potravín a vody spôsobené nedostatkom zásob a personálu.

Zároveň narastá tlak na miestne karanténne zariadenia, keďže podľa platných pravidiel musí byť každá pozitívne testovaná osoba – aj asymptomatická či len s miernymi príznakmi – izolovaná od ostatných. Pobúrenie vyvoláva aj opatrenie, v rámci ktorého oddeľujú novorodencov a malé deti od rodičov, ak mal niekto z rodiny pozitívny výsledok testu na koronavírus.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus