Zelenskyj odsúdil nerozhodnosť Európy pri uvaľovaní sankcií na Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v stredu váhavosť Európy v súvislosti so zákazom dovozu ruských energií, pričom uviedol, že lídri niektorých krajín sa zaoberajú viac finančnými stratami ako vojnovými zločinmi. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

06.04.2022 13:22
zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident v uliciach Kyjeva, 1.4.2022
debata

Podľa Zelenského používajú lídri novú „rétoriku“, keď hovoria o sankciách. „Nemôžem tolerovať nerozhodnosť po tom všetkom, čím sme si prešli a čo nám Rusko urobilo,“ uviedol Zelenskyj počas príhovoru v írskom parlamente a zároveň vyzval írskych zákonodarcov, aby presvedčili svojich európskych partnerov, aby zaviedli tvrdšie sankcie.

„Stále potrebujeme presvedčiť Európu o tom, že ruská ropa nemôže kŕmiť ruskú vojenskú mašinériu novými zdrojmi financií,“ uviedol Zelenskyj a zároveň vyzval, aby boli ruské banky úplne vylúčené zo západného finančného systému.

Podľa najvyššieho ukrajinského predstaviteľa je v súčasnosti problémom len prístup niektorých politických a podnikateľských lídrov, ktorí si stále myslia, že vojna a vojenské zločiny nie sú také strašné ako finančné straty.

Zelenskyj, ktorého slová prekladal priamo tlmočník, ďalej uviedol, že ruská armáda cez noc útočila na civilnú infraštruktúru a na sklad paliva. Zároveň obvinil Moskvu z toho, že chce úmyselne vyvolať potravinovú krízu a použiť hlad ako zbraň.

Niektoré členské krajiny Európskej únie, predovšetkým Nemecko, sa zdráhajú zaviesť zákaz na dovoz všetkých ruských energií, pretože sa obávajú, že takéto sankcie poškodia ich vlastnú ekonomiku.

Po správach o zabíjaní civilistov v Buči i iných ukrajinských mestách, ktoré donedávna okupovala ruská armáda, však začína narastať tlak v súvislosti so zavedením sankcií mierených na dovoz ruských energií. Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu uviedol, že EÚ „skôr či neskôr“ uvalí sankcie na ruskú ropu i plyn.

Ukrajina Rusko Vojna telo Čítajte viac EÚ po masakroch v Buči prijala piaty sprísnený balík sankcií voči Rusku
debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #sankcie voči Rusku