Británia končí s ruským uhlím i ropou, USA uvalili sankcie na Putinove dcéry

Británia zmrazila aktíva ruskej inštitúcie Sberbank a Moskovskej kreditnej banky.

06.04.2022 17:35 , aktualizované: 19:14
Británia koronavírus Johnson opatrenia omikron Foto: ,
Boris Johnson

Oznámila, že v rámci odvetných opatrení za vojnu na Ukrajine do konca tohto roka ukončí všetok dovoz ruského uhlia i ropy. Uvalila aj sankcie na ďalších osem oligarchov, informovala agentúra Reuters.

VW Group - výrobný závod  Kaluga Čítajte viac Kaluga: Ruská pýcha automobilového boomu umiera. Sankcie sú zdrvujúce

Sprísnenie protiruských sankcií zahŕňa aj zákaz nových investícií v Rusku alebo koniec dovozu niektorého ruského tovaru, napríklad železa a ocele. V roku 2020 dosiahli britské investície v Rusku hodnotu 11 miliárd libier, uviedol spravodajský server BBC. Vláda tiež oznámila, že dovoz ruského plynu plánuje ukončiť až potom, čo odstrihne import uhlia a ropy.

Británia okrem toho na sankčnú listinu pridala riaditeľa najväčšieho svetového ťažiara diamantov Alrosa Sergeja Ivanova, šéfa ruskej spoločnosti Gazprom Niefť Alexandra Djukova a Andreja Akimova, ktorý je členom predstavenstva banky Gazprombank.

Britská vláda uviedla, že sankcie sú navrhnuté tak, aby „vyhladovali Putinovu vojnovú mašinu“. Zmrazenie aktív ruských bánk zaviedla v koordinácii so Spojenými štátmi, ktoré dnes oznámili ďalšie protiruské opatrenia. „Ukazujeme ruskej elite, že si nemôže umyť ruky nad zverstvami páchanými na Putinov rozkaz,“ vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Buča, vojna na Ukrajine Čítajte viac 42. deň: Toto nie je Aleppo, toto je nový Osvienčim, povedal starosta Mariupoľa

Spojené štáty tiež zaviedli sankcie voči dvom dospelým dcéram ruského prezidenta – Mariji Voroncovovej a Katerine Tichonovovej, a to v súvislosti s údajnými ruskými vojnovými zločinmi spáchanými na Ukrajine.

Nové sankcie Spojených štátov sa majú dotknúť aj predsedu ruskej vlády Michaila Mišustina, manželky a detí ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a členov ruskej Bezpečnostnej rady vrátane bývalého prezidenta a premiéra Dmitrija Medvedeva.

Majetky previedol

Spojené štáty sa domnievajú, že Putin veľkú časť majetku previedol na svojich rodinných príslušníkov. Washington sa preto rozhodol odrezať ich od amerického finančného systému a zmraziť ich aktíva v USA. Biely dom tvrdí, že ak Putin zmení svoj postoj k situácii na Ukrajine, Washington by mohol sankcie uvoľniť.

Alina Kabajevová Čítajte viac Švajčiari spustili petíciu za vyhostenie Putinovej milenky

Sankcie na dve Putinove dcéry plánuje podľa slov európskych diplomatov zaviesť aj EÚ v rámci balíka nových opatrení, spresňuje AFP.

Najstaršia Putinova dcéra Marija Voroncová (rod. Putinová) je endokrinologička a spolumajiteľka ruskej medicínskovýskumnej spoločnosti, informujú ruské médiá, podľa ktorých je údajne vydatá za holandského podnikateľa Jorrita Faassena. Mladšia dcéra Katerina Tichonovová (rod. Jekaterina Putinová) je špecialistkou na mechanické vedy a riadi inštitút umelej inteligencie na Moskovskej štátnej univerzite, informuje AFP.

chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #sankcie #Sberbank #vojna na Ukrajine