EÚ sa na prvýkrát nezhodla na nových sankciách proti Rusku

Štáty Európskej únie sa na prvýkrát nezhodli na nových sankciách proti Rusku, ktorých piaty balík v utorok navrhla Európska komisia.

06.04.2022 18:23
buča Foto: ,
Pracovník cintorína v stredu 6. apríla 2022 čaká v kamióne, kým kolegovia začnú nakladať mŕtvoly civilistov zabitých v Buči, a následne ich prevezú do márnice na predmestí Kyjeva.
debata (18)

ČTK to oznámil diplomatický zdroj, podľa ktorého bude rokovanie veľvyslancov členských krajín pokračovať vo štvrtok. Niektoré krajiny požadovali objasnenie podrobností navrhnutého embarga na dovoz ruského uhlia či zákazu kotvenia ruských lodí v úniových prístavoch. Komisia by mala podľa diplomatov okrem iného spresniť, či sa má zákaz týkať aj existujúcich kontraktov na nákup uhlia alebo iba nových zmlúv.

Británia koronavírus Johnson opatrenia omikron Čítajte viac Británia končí s ruským uhlím i ropou, USA uvalili sankcie na Putinove dcéry

Nový balík sankcií voči Rusku, ktorý v utorok navrhla exekutíva EÚ, musia ešte schváliť vlády eurobloku. Veľvyslanci viacerých členských štátov pri EÚ však počas stredajšieho stretnutia poukázali na viaceré možné problémy tohto v poradí piateho sankčného balíka, uviedli pre Reuters tri zdroje oboznámené so situáciou.

Možné riešenie týchto otázok nebolo bezprostredne známe, diplomati však podľa Reuters vyjadrili nádej, že sa podarí nájsť kompromis v priebehu štvrtka, kedy sa veľvyslanci opäť plánujú stretnúť.

Nové reštriktívne opatrenia EK majú šesť hlavných pilierov a sú odpoveďou na údajné kruté zaobchádzanie s civilným obyvateľstvom na okupovaných ukrajinských územiach. Medzi plánované opatrenia patrí aj zákaz dovozu uhlia z Ruska, zákaz transakcií so štyrmi kľúčovými ruskými bankami či zákaz vstupu lodí a plavidiel prevádzkovaných Ruskom do prístavov v EÚ.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine