EMA schválila druhý booster pre ľudí nad 80, Španieli odkladajú respirátory

Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila v stredu druhú posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny pre ľudí vo veku 80 a viac rokov. Stalo sa tak v čase, keď mnohé krajiny napriek narastajúcemu počtu prípadov infekcie uvoľňujú protipandemické opatrenia, uvádza agentúra AFP.

06.04.2022 19:49 , aktualizované: 21:09
debata (5)

„Štvrtú dávku vakcíny (alebo druhú posilňujúcu) možno podať dospelým osobám vo veku 80 a viac rokov,“ uviedli v spoločnom vyhlásení EMA a Európske centrum pre kontrolu chorôb (ECDC). Dodali, že k takémuto záveru dospeli po preskúmaní údajov týkajúcich sa zvýšeného rizika závažného priebehu ochorenia COVID-19 hroziaceho tejto vekovej skupine.

Pracovná skupina zložená z odborníkov EMA i ECDC sa zároveň zhodla na tom, že je ešte príliš skoro na úvahy o tom, či štvrtú dávku vakcíny nepodávať aj ďalším vekovým skupinám. Momentálne totiž nič nenasvedčuje tomu, že by ľudom vo veku 60 – 79 rokov s normálnym imunitným systémom, ani mladším, už slabla ochrana, ktorú im poskytli doterajšie dávky vakcíny.

Šesť miliónov obetí

„Ak sa zmení súčasná epidemiologická situácia a objavia sa nové signály, možno bude potrebné zvážiť podávanie štvrtej dávky aj tejto vekovej kategórii (60 – 79 rokov),“ dodali.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Pandemická situácia na Slovensku sa zlepšuje

Ochorenie COVID-19 si za dva roky vyžiadalo na celom svete podľa oficiálnych údajov už viac ako šesť miliónov úmrtí, pričom skutočný počet obetí je zrejme niekoľkonásobne vyšší, uvádza AFP. Za opätovný nárast prípadov infekcie vo svete môžu aktuálne subvarianty omikronu, obzvlášť BA.2, uviedla ešte v marci EMA.

AFP pripomína, že EMA dosiaľ na používanie v krajinách EÚ schválila proticovidové vakcíny od spoločností Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Novavax.

Španieli odkladajú respirátory

Španielska vláda od 20. apríla zruší povinnosť nosenia rúška či respirátora vo vnútorných priestoroch, s výnimkou nemocníc, domovov dôchodcov a hromadnej dopravy. V stredu o tom informovala ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová.

Prekrytie dýchacích ciest v exteriéri sa v krajine nevyžaduje od februára.

„Vďaka vysokej zaočkovanosti je súčasná epidemiologická situácia veľmi priaznivá,“ vyhlásila Dariasová.

električka Čítajte viac V bratislavskej MHD došlo počas víkendu k bitke pre respirátor

Španielsko bolo jednou z krajín, ktoré na začiatku roka 2020 najviac zasiahla prvá vlna pandémie ochorenia COVID-19. Aktuálne má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti proti koronavírusu na svete. Plne zaočkovaných je tam viac ako 92 percent obyvateľov starších ako 12 rokov.

Na konci marca preto Španielsko zrušilo povinnú karanténu pre ľudí s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19. Španielska vláda okrem toho zrušila aj testy pre ľudí s príznakmi alebo pre tých, ktorí boli v blízkom kontakte s nakazenou osobou. Odteraz sa testovanie zameria na zraniteľné osoby, ako sú ľudia nad 60 rokov, ošetrovatelia, tehotné ženy a osoby s oslabenou imunitou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #očkovanie proti covidu