V Afrike nemá Putin o spojencov núdzu, šíri sa tam protizápadná nálada

Na sociálnych sieťach v subsaharskej Afrike pribúda podpora Ruska v príspevkoch členov vlád, osôb z opozície aj od zástancov panafrikanizmu. Televízie v mnohých krajinách preberajú ruskú verziu spravodajstva o vojne na Ukrajine, ľudia sa netaja podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentúra AFP.

07.04.2022 07:00
debata (281)

„Putin chce pozdvihnúť svoju zem, nemá na rukách otrokársku ani kolonizačnú krv. Aj keď to nie je môj mesiáš, dávam mu prednosť pred všetkými tými prekliatymi africkými prezidentmi podriadenými západnej oligarchii,“ vyhlásil na videu zástanca panafrikanizmu Kemiu Seba. Podobne sa vyjadril aj vodca juhoafrickej radikálnej ľavice Julius Malema.

„Hovoríme NATO a Amerike, že už ich nepodporujeme. Sme s Ruskom a chceme sa mu poďakovať. Dajte im (Západu) lekciu, potrebujeme nový svetový poriadok, unavuje nás prijímať rozkazy,“ uviedol.

Na sociálnych sieťach pribúda kritikov „imperialistov“ a tiež tých, ktorí schvaľujú postup Ruska. „Na YouTube bujnia kanály, ktoré šíria destabilizujúcu debatu. Odďaľujú Západ od afrických režimov a slúžia záujmom Ruska,“ povedal Mahama Tawat z univerzity vo švédskom Malmö.

Trosky bytového domu v Boroďanke na Ukrajine,...
Mačka medzi nábojmi veľkého kalibru, ktoré...
+17Rodina kráča uprostred zničených ruských tankov...

V praxi možno vplyv Ruska pozorovať v uliciach Bamaka, Ndjameny aj Ouagadougou, kde demonštranti s ruskými vlajkami v rukách prejavujú odpor k francúzskej vojenskej prítomnosti v Sahele. A viditeľný je aj v médiách.

Panafrická televízia Afrique Média, ktorá vysiela v Kamerune, pravidelne zaraďuje debaty, v ktorých zaznieva jasná podpora Kremľa a často je vidieť Sebu. „Ukrajinsko-ruská vojna: ako Putinova vláda zasiala paniku na Západe“, „Plán na zavraždenie Vladimira Putina: ako ďaleko môže Západ zájsť?“ sú príklady debatných tém na facebooku stanice.

Rusko, vojna na Ukrajine, Carla del Ponteová, Vladimir Putin Čítajte viac Šla po krku Karadžičovi, teraz žiada zatykač na Putina

Túto proruskú atmosféru podporujú aj niektoré africké vlády, ako dokazuje hlasovanie Valného zhromaždenia OSN z 2. marca o rezolúcii odsudzujúce Rusko za inváziu na Ukrajinu. Z 35 krajín, ktoré sa hlasovania zdržali, bolo 16 afrických. K nim je nutné doplniť Eritreu, ktorá hlasovala proti rezolúcii, a osem ďalších afrických štátov, ktoré sa nezúčastnili.

„Medzi tými, ktoré sa hlasovania zdržali, sú až na Senegal buď krajiny s autoritárskymi vládami, alebo tie, ktoré majú historické a často vojenské väzby z čias sovietskeho bloku,“ povedal Tawat.

Niektoré africké krajiny sa otvorene priklonili k Moskve. Napríklad Stredoafrická republika ju požiadala o pomoc pri ofenzíve ozbrojených skupín v roku 2020. Jednotky pôsobiace v krajinách podľa OSN už dva roky naberajú posily v podobe stoviek ruských žoldnierov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny.

Mali, ktoré vyzvalo francúzskych vojakov k odchodu zo svojho územia, dostáva z Ruska zbrane vrátane bojových vrtuľníkov. Jeho armáda hovorí o „dávnom a úprimnom“ partnerstve s Ruskom. Do Bamaka mieri aj množstvo Rusov označovaných za inštruktorov, ktoré Francúzsko a jeho spojenci považujú za členov ku Kremľu blízkej Wagnerovej skupiny.

Rusko, Čečenci, Kadyrov Čítajte viac Kadyrov: Nečakajte žiadne ústupky. Putin len tak neskončí

Anglofónna Afrika je na tom podobne. Tanzánia s Ruskom roku 2016 podpísala dohodu o vojenskej spolupráci, ku ktorej patrí výcvik afrických vojakov v ruských základniach.

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho významný generál Muhoozi Kainerugaba nedávno vyjadril jasnú podporu Putinovi tweetom: „Väčšina (nebelošského) ľudstva ruské akcie na Ukrajine podporuje. Putin má úplnú pravdu.“

Ako uvádza v analýze Francúzsky inštitút pre medzinárodné vzťahy, Rusko svoje vyhlásenia modifikuje podľa publika, ktorému sú určené. „Xenofóbne výpady a vyhlásenia proti migrantom a moslimom mieria k európskej verejnosti, zatiaľ čo k moslimom a do subsaharskej Afriky mieria výzvy na dekolonizáciu a skoncovanie so západným imperializmom,“ uvádza správa inštitútu.

V Afrike vznikla úrodná pôda na šírenie dezinformácií. So začiatkom ukrajinskej vojny korešponduje boom panafrických sociálnych sietí, na ktorých je obhajovaná ruská invázia na Ukrajinu a predvádza sa vojenská sila Ruska.

281 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #vojna na Ukrajine