Nemecký parlament neschválil povinné očkovanie proti covidu

Nemecko všeobecnú očkovaciu povinnosť proti ochoreniu COVID-19 nezavedie. Parlament vo štvrtok odmietol kompromisný návrh časti poslancov vládnych strán nariadiť očkovanie od veku 60 rokov.

07.04.2022 07:44 , aktualizované: 08:02
Vakcína / Koronavírus / Očkovanie / Covid / Foto: ,
debata (11)

Hlasovaniu predchádzala búrlivá debata medzi zástancami a obhajcami vakcinácie. Pre vládu kancelára Olafa Scholza je výsledok hlasovania neúspechom, povinnú imunizáciu totiž podporovali šéf nemeckej vlády aj minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

Lauterbach sa v prejave pred hlasovaním snažil poslancov presvedčiť, že povinné očkovanie osôb starších ako 60 rokov je tou najlepšou cestou, ako sa pripraviť na možnú jesennú vlnu pandémie. „Nesmieme si zvyknúť na to, že každý deň zomiera 200 či 300 ľudí,“ povedal Lauterbach o aktuálnej bilancii úmrtí nakazených.

Spolkový snem ale Lauterbachov apel nevypočul a návrh všeobecnej očkovacej povinnosti odmietol s 378 hlasmi. Za povinnú imunizáciu sa vyslovilo 296 poslancov a deväť ďalších sa hlasovania zdržalo.

S kompromisom na poslednú chvíľu tento týždeň prišla skupina vládnych poslancov sociálnej demokracie (SPD), Zelených a liberálnych slobodných demokratov (FDP). Toto riešenie zlúčilo dva pôvodné návrhy, ktoré žiadali povinné očkovanie od 18 rokov a od 50 rokov. Kompromis počítal s tým, že v prípade zlej epidemickej situácie by mohol parlament očkovaciu povinnosť rozšíriť od 18 rokov. Možné bolo povinnú vakcináciu aj úplne odvolať, ak by zaočkovanosť populácie bola do leta dostatočne vysoká.

V 83-miliónovom Nemecku bolo doteraz plne očkovaných 76 percent ľudí, posilňujúcu dávku má 58,9 percenta. U starších 60 rokov je základná zaočkovanosť 88,8 percenta, posilňujúcu dávku má 79,1 percenta obyvateľov.

Nový Zéland  / Auckland / More / Pláž / Čítajte aj Chorvátsko ruší obmedzenia, Nemci odmietli povinné očkovanie

V Nemecku testy za posledný deň preukázali 201 729 pozitívnych osôb na koronavírus, informoval vo štvrtok Inštitút Roberta Kocha (RKI). Ide o nižší počet ako za minulú stredu, keď pribudlo takmer 275-tisíc nakazených.

Sedemdňová incidencia, teda počet novo nakazených v prepočte na 100-tisíc obyvateľov za posledný týždeň, klesá. K dnešku jej hodnota predstavuje 1251,3, zatiaľ čo v stredu to bolo 1322,2 a pred týždňom 1625,1.

Agentúra DPA upozorňuje, že nie všetky spolkové krajiny údaje o počtoch nakazených hlásia všetky dni v týždni, takže medzidňové porovnanie nie je úplne výpovedné. Nakazených bude s najväčšou pravdepodobnosťou oveľa viac, pretože hygienici sú preťažení a nie všetci nakazení sa nechávajú otestovať.

Za posledných 24 hodín v celom Nemecku, ktoré má asi 83 miliónov obyvateľov, zomrelo 328 ľudí nakazených koronavírusom. Od začiatku pandémie Nemecko eviduje asi 22,3 milióna nakazených a 131 036 smrteľných prípadov vírusu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #koronavírus #očkovanie proti koronavírusu