Tesne pred prístátim v Paríži prestal boeing poslúchať svojich pilotov

V utorok museli piloti lietadla spoločnosti Air France smerujúceho z New Yorku prerušiť pristávanie. Lietadlo nereagovalo na pilotove príkazy.

07.04.2022 16:33
debata (8)

Video: Vypočujte si hrôzostrašnú komunikáciu medzi pilotmi boeingu a riadiacou vežou parížskeho letiska.

Video

Tesne pred pristátím na hlavnom parížskom letisku Charlesa de Gaulla piloti 17-ročného Boeingu 777–300 stratili kontrolu nad strojom. Stalo sa tak pravdepodobne pri preberaní lietadla od autopilota, ktorý ich pomocou systému ILS navigoval na priblíženie ku dráhe. „Pristávanie sme zrušili pre problém s riadením, lietadlo nereagovalo,“ objasnil situáciu pilot dispečerovi tesne po incidente.

Na snímke z radaru od spoločnosti Flightradar24 je vidno, ako lietadlo len 350 metrov nad zemou vybočilo z plánovanej trasy. Nakoniec sa však autopilot rozhodol riadenie odovzdať človeku a lietadlo v poriadku pristálo. Len to trvalo o dvadsať minút dlhšie.

Lietadlo len 350 metrov nad zemou vybočilo z... Foto: Flightradar24
lietadlo may day Lietadlo len 350 metrov nad zemou vybočilo z plánovanej trasy.

Pilotom sa podarilo prebrať kontrolu nad lietadlom a nasledovala tzv. go-around procedúra. Tá sa používa v prípadoch, ak sa lietadlu nepodarí pristáť na prvý pokus, najčastejšie kvôli veterným podmienkam.

Z nahrávky je zrejmé, že lietadlo zlyhalo ešte počas príprav na pristávanie. Piloti totiž na chvíľu stratili aj kontakt s vežou počas toho, ako im letecký dispečer potvrdzoval povolenie pristáť.

Lietadlo musí až do vyšetrenia ostať na zemi Foto: SHUTTERSTOCK
air france Lietadlo musí až do vyšetrenia ostať na zemi

Vyšetrovatelia z francúzskeho úradu pre civilné letectvo už začali analyzovať dáta z lietadla. To je zatiaľ uzemnené, nedostane sa do vzduchu skôr, ako sa celá situácia vysvetlí. Spoločnosť Boeing odmietla situáciu komentovať.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Paríž #Boeing #Boeing 777 #riadiaca veža