Povzbudili ich úspechy armády. Mnohí Ukrajinci sa vracajú domov

Mnohí Ukrajinci sa v poslednom období vracajú zo zahraničia domov, a to napriek pokračujúcej ruskej invázii. Len za uplynulú nedeľu vstúpilo na územie Ukrajiny 22 000 jej občanov. Vo štvrtok o tom informovala ukrajinská pohraničná stráž.

07.04.2022 18:42
Černihiv Foto: ,
Muž vo štvrtok 7. apríla 2022 prechádza okolo bytovky poškodenej ruským ostreľovaním v ukrajinskom Černihive.
debata (3)

Utečenci sa vracajú na Ukrajinu z viacerých krajín, pričom humanitárni pracovníci upozorňujú, že najťažšie podmienky majú v Maďarsku. Podľa nich je pre Ukrajincov v tejto krajine problémom aj jazyková bariéra, stúpajúca inflácia a nedostatok pracovných príležitostí.

Trosky bytového domu v Boroďanke na Ukrajine,...
Mačka medzi nábojmi veľkého kalibru, ktoré...
+17Rodina kráča uprostred zničených ruských tankov...

Orbán sa im otočil chrbtom

Hoci podľa humanitárnych pracovníkov maďarský premiér Viktor Orbán po prepuknutí utečeneckej vlny z Ukrajiny zmiernil svoju protiimigračnú rétoriku, 400 000 Ukrajincom, ktorí prišli do Maďarska, sa dostalo len málo pomoci zo strany štátu. Väčšina záťaže spojenej s prílevom utečencov tak zostala na pleciach dobrovoľníkov a mimovládnych organizácií.

Huitfeldtová, Gavrilitová Čítajte viac Moldavsko na zvládnutie utečeneckej krízy dostane takmer 700 miliónov eur

Na Ukrajinu sa vracajú najmä ženy s deťmi, pričom ich počet začal narastať koncom marca. Niektorí utečenci tvrdia, že radšej budú so svojimi rodinami žiť v podzemnom kryte, než aby čelili neistote v cudzej krajine. Iným sa zas minuli peniaze či nemajú kam ísť. Ďalší sa vracajú domov, aby pomohli s útekom svojim starším príbuzným, ktorým sa krajinu nepodarilo opustiť.

Odborníci na migráciu a utečencov hovoria, že takéto správanie nie je neobvyklé, no zvyčajne poukazuje na nedostatočnú pomoc zo strany humanitárnych a vládnych inštitúcií v hostiteľských krajinách. Dodávajú, že niektorých utečencov mohli povzbudiť nedávne bojové úspechy ukrajinskej armády, čo v nich mohlo vyvolať pocity stabilnejšej situácie doma.

Od začiatku ruskej invázie opustili Ukrajinu viac ako štyri milióny ľudí, na Slovensko prišlo viac ako 308 000 z nich.

Ukrajina Utečenci Vyšné Nemecké heger Čítajte viac Šándor o Hegerovej ceste do Kyjeva: Ruský útok na premiérovu delegáciu by bol krok k tretej svetovej
3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Ukrajina #vojna na Ukrajine