Sudkyňou Najvyššieho súdu USA bude po prvýkrát černoška

Americký Senát definitívne schválil nomináciu Ketanji Brownovej Jacksonovej na post sudkyne Najvyššieho súdu Spojených štátov. Jacksonová bude túto pozíciu zastávať ako vôbec prvá Afroameričanka v dejinách USA.

07.04.2022 20:41 , aktualizované: 21:14
Ketanji Brownová Jacksonová Foto:
Ketanji Brownová Jacksonová
debata (1)

Kandidátku amerického prezidenta Joea Bidena podporilo 53 senátorov, proti sa vyslovilo 47. Päťdesiat­jedenročnú sudkyňu federálneho systému podporilo všetkých päťdesiat demokratov a traja členovia Republikánskej strany. Svoj hlas jej dali senátorky Lisa Murkowská a Susan Collinsová a ich spolustraník Mitt Romney.

Zasadnú štyri ženy

Brownová Jacksonová bude 116. držiteľkou jedného z deviatich kresiel v najvyššej súdnej inštancii v USA, prvou černoškou a zároveň iba šiestou ženou v tejto funkcii. Tento post v súčasnej dobe zastávajú tri ženy – Amy Coneyová Barrettová, Elena Kaganová a Sonia Sotomayorová. Prvýkrát v histórii tak v najvyššom súde USA súčasne zasadnú štyri ženy. Prvým černochom, ktorý zastával post v najvyššom súde sa stal v roku 1967 Thurgood Marshall nominovaný prezidentom Lyndonom Johnsonom.

Brownová Jacksonová do úradu nastúpi, až pôjde 83-ročný člen liberálneho krídla súdu Stephen Breyer koncom júna do penzie. Nová sudkyňa nezmení ideologickú rovnováhu najvyššieho súdu, kde konzervatívni členovia prevažujú pomerom šesť k trom. Liberálne krídlo súdu by ale vzhľadom na svoj vek mohla osviežiť, funkciu by mohla zastávať desiatky rokov.

„Je to nádherný, radostný a inšpiratívny deň – pre Senát, pre Najvyšší súd a pre Spojené štáty americké,“ privítal výsledok hlasovania líder demokratických senátorov Chuck Schumer. Jacksonová Brownová sledovala priebeh schvaľovania v Bielom dome s prezidentom Bidenom.

Bez strachu a láskavosti

Brownová Jacksonová sa narodila v hlavnom meste Washingtonu, ale vyrastala v Miami. Práva vyštudovala na Harvarde. Sudkyňou federálneho systému je od roku 2013, pričom vlani v lete bola povýšená na miesto členky federálneho odvolacieho súdu pre správnu oblasť hlavného mesta USA, ktorý býva označovaný za druhý najvplyvnejší v celej krajine.

Sudkyňa senátorom počas niekoľkodňového vypočutia povedala, že bude uplatňovať zákon „bez strachu a láskavosti“, a ohradila sa proti pokusom republikánov vykresliť ju ako príliš zhovievavú k zločincom, ktorých odsúdila.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Putina by mali za vojnové zločiny na Ukrajine súdiť
1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Najvyšší súd USA #Ketanji Brown Jackson