EÚ zakázala dovoz ruského uhlia, Moskva príde o miliardy eur

Zástupcovia krajín Európskej únie sa po dvoch dňoch rokovania zhodli na piatom balíku protiruských sankcií, ktorého zásadnou súčasťou je ukončenie odberu uhlia z Ruska.

07.04.2022 21:10 , aktualizované: 23:02
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin
debata (157)
VIDEO: Sulík: Bez ruského uhlia dokáže Slovensko existovať
Video

Na twitteri to oznámilo francúzske predsedníctvo EÚ. Európsky blok tiež zakáže ruským lodiam využívať svoje prístavy a nákladným dopravcom z Ruska a Bieloruska svoje cesty. Nové postihy sa vzťahujú aj na štyri veľké ruské banky a zákaz dovozu ďalších materiálov a výrobkov vrátane dreva či alkoholu. EÚ tiež rozšíri sankčný zoznam viac ako ôsmich stoviek osôb a firiem, ktoré majú zablokovaný majetok na jej území a zákaz ciest do krajín EÚ.

„Sankcie postihnú oligarchov, činiteľov ruskej propagandy, členov bezpečnostného a vojenského aparátu a subjekty priemyselného a technologického sektora spojené s ruskou agresiou proti Ukrajine,“ uviedlo po rokovaní francúzske zastúpenie pri EÚ.

Moskva príde o miliardy

Zásadným sporným bodom rokovania diplomatov bola prechodná doba, počas ktorej budú musieť úniové krajiny ukončiť existujúce zmluvy na dodávky ruského uhlia. Po tlaku Nemecka, ktoré je najväčším úniovým odberateľom tohto paliva z Ruska, sa podľa diplomatických zdrojov pôvodne navrhované tri mesiace predĺžili na štyri. Moskva podľa Bruselu s odrezaním od trhu EÚ s uhlím príde o štyri miliardy eur ročne. Ešte o miliardu a pol eur viac má režim ruského prezidenta Vladimíra Putina pripraviť ďalšie obmedzenia dovozu, ktoré sa bude vzťahovať na drevo, cement, ale aj vodku či šampanské.

Ruské firmy budú mať novo zakázané zúčastniť sa súťaží o verejné zákazky v úniových krajinách. EÚ tiež zmrazí všetky transakcie a ďalšie kontakty so štvoricou veľkých ruských bánk vrátane druhého najväčšieho bankového domu VTB. Tieto banky predstavujú štvrtinový podiel na ruskom bankovom trhu. Únia už síce v minulosti schválila ich vylúčenie z medzinárodného platobného systému SWIFT, ale priame sankcie ako Spojené štáty či Británia doteraz nezaviedla.

Po dnešnej dohode veľvyslancov by vlády mali formálne nové sankcie schváliť v piatok dopoludnia, aby mohli nadobudnúť platnosť ešte v ten istý deň.

Británia koronavírus Johnson opatrenia omikron Čítajte viac Británia končí s ruským uhlím i ropou, USA uvalili sankcie na Putinove dcéry
157 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #uhlie #vojna na Ukrajine