Zadržali muža podozrivého z útoku na novinára Muratova

Ruská polícia v piatok zadržala podozrivého muža po štvrtkovom útoku farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a vlaňajšieho laureáta Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova. Informuje agentúra DPA, s odvolaním sa na ruské médiá.

07.04.2022 23:26 , aktualizované: 08.04.2022 22:36
Muratov Foto:
Dmitrij Muratov na zábere z októbra 2021.
debata (13)

V spojitosti s útokom bol zadržaný 37-ročný muž, pričom pokračuje pátranie ešte po druhom podozrivom. Podľa správ ruských médií ide o dvoch bývalých vojakov, ktorí sa Muratovovi chceli pomstiť za kritiku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

„Muratov, to máš za našich chlapcov!“, kričal podľa zraneného šéfredaktora útočník. Incident zdržal odchod vlaku asi o pol hodiny.

K útoku na známeho nezávislého novinára došlo vo štvrtok v noci počas cesty vlakom na trati Moskva-Samara. Jeden z páchateľov podľa novín Novaja gazeta vylial na Muratova červenú olejovú farbu s acetónom, ktorá sa mu zostala na tvári, oblečení a osobných veciach, ako aj na zariadení lôžkového kupé. Novinára následne veľmi štípali oči, čo vyvolalo obavy z ich možného poškodenia.

Muratov však v piatok zverejnil na Twitteri svoju fotografiu z nemocničného lôžka, pričom informoval, že jeho oči sú v poriadku.

Dvojica páchateľov v zdravotníckych rúškach po útoku z vlaku ušla. K činu sa na sociálnej sieti Telegram prihlásila vojensko-nacionalistická skupina s tým, že išlo o pomstu v mene ruských vojakov padlých na Ukrajine. Príspevok bol neskôr vymazaný.

Šesť zavraždených kolegov

Muratov získal vlani Nobelovu cenu mieru spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Túto cenu vtedy venoval šiestim novinárom denníka Novaja gazeta, ktorí boli pre svoju prácu zavraždení.

Investigatívne noviny Novaja gazeta minulý týždeň oznámili, že z dôvodu cenzúry sa rozhodli odstrániť zo svojej webovej stránky všetok materiál spojený s ruskou „vojenskou operáciou“ na Ukrajine. Išlo o reakciu na hrozbu trestného stíhania novinárov tohto periodika i občanov, ktorých vyjadrenia by neboli v súlade s oficiálnym postojom ruskej vlády.

Novaja Gazeta Čítajte viac Ruská Novaja gazeta končí, kým sa neskončí 'špeciálna operácia' na Ukrajine

Od začiatku ofenzívy Moskvy na Ukrajine sa tlak na liberálne médiá v Rusku ešte viac zosilnel. Viacerí opoziční aktivisti uviedli, že na dverách svojich príbytkov našli odkazy obsahujúce rozličné vyhrážky.

V minulosti v Rusku došlo k niekoľkým útokom na odporcov režimu farbou či chemikáliami, ktoré im útočníci chrstli do tváre. Teraz väznený opozičný vodca Alexej Navalnyj na jar 2017 podstúpil v španielskej Barcelone operáciu pravého oka a nasledujúce mesiace sa zotavoval z útoku farbivom, ktoré sa v Rusku používa aj ako antiseptikum. Látka mu oko poleptala. Pred operáciou na toto oko z 80 percent nevidel.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Novaja Gazeta #Dmitrij Muratov