Chcete mier alebo klimatizáciu? Taliani menia teploty na úradoch

Talianska vláda chce ušetriť na energiách zmenou povolenej teploty v úradoch.

08.04.2022 02:21
Mario Draghi, ECB Foto:
Mario Draghi
debata (89)

Vládny kabinet súhlasil s návrhom, ktorý zmení povolené teploty na verejných úradoch. Zámerom je znížiť spotrebu energií, uviedol denník Corriere della Sera. Maximálna priemerná teplota v zime sa tak zníži z 20 na 19 stupňov Celzia a minimálna teplota v lete sa zvýši z 26 na 27 stupňov. Podobné opatrenia zvažujú či už prijali aj niektoré talianske mestá.

Vláda v parlamente podporila opatrenia, ktoré upravujú teplotné normy najmenej do konca marca budúceho roka. Zmeny sa nedotknú len opatrovateľských domov a nemocníc.

Kabinet premiéra Maria Draghiho sa snaží v posledných týždňoch znížiť taliansku závislosť na dovoze energií z Ruska, ktorá patrí k najsilnejším v Európskej únii. Krajina preto rokuje s novými dodávateľmi zemného plynu. V stredu premiér Draghi uviedol, že Taliansko je pripravené podporiť v rámci Európskej únie sankcie na ruský plyn a energiu, ak to prispeje k dosiahnutiu mi­eru.

„Chceme mier, alebo zapnutú klimatizáciu?“ predniesol v stredu výrok, za ktorý zožal v tlači silnú kritiku. Ministerstvo financií sa navyše chystá hľadať úspory vo fungovaní štátnej správy, aby čelilo vyšším cenám.

Vládne opatrenie ale nie je úplne ojedinelé. Talianske mestá sa už niekoľko mesiacov sťažujú na prudký rast cien elektriny a plynu, a preto schválili či uvažujú zaviesť opatrenia na zníženie spotreby energií. Priemernú teplotu o dva stupne na 18 stupňov nielen na úradoch, ale aj na školách znížil v polovici marca Turín, ktorý leží na úpätí Álp. Podobne sa zachovali aj radnice v Bologni či Ríme. V Miláne potom vedenie mesta zvažuje, že prestane na úradoch kúriť od 15. apríla.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #energie #vojna na Ukrajine