Únia ponúka Ukrajine zrýchlený proces integrácie

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sľúbila ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému rýchlejší začiatok rokovaní o členstve Ukrajiny v Európskej únii. Informovala o tom agentúra Reuters.

08.04.2022 21:38
zelenskyj, leyenová Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal v piatok 8. apríla 2022 od predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v Kyjeve dotazník na začatie procesu posudzovania žiadosti jeho krajiny o členstvo v Európskej únii.
debata (163)

Von der Leyenová dala Zelenskému pri osobnom stretnutí v Kyjeve dotazník, ktorý sa má pre EÚ stať východiskovým bodom pri rozhodovaní o potenciálnom členstve Ukrajiny.

„Sformovanie tohto názoru (na začatie rokovaní o členstve EÚ) nebude, ako obvykle záležitosťou rokov, ale domnievam sa, že niekoľkých týždňov,“ povedala šéfka EK.

Zelenskyj prisľúbil, že dotazník bude vyplnený o týždeň.

Von der Leyenová zdôraznila sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko v dôsledku invázie na Ukrajinu. „Rusko padne do ekonomického, finančného a technologického úpadku, zatiaľ čo Ukrajina smeruje k európskej budúcnosti, tak to vnímam,“ uviedla predsedníčka eurokomisie.

Mark Milley Čítajte viac Možnosť konfliktu veľmocí sa zvyšuje, tvrdí americký generál
163 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj