Zelenskyj pre Kramatorsk burcuje svet. Obe strany sa obviňujú z raketového útoku

Zelenskyj žiada o mohutnú reakciu sveta za útok v Kramatorsku. Ruská strana tvrdí, že rakety Točka nepoužíva a že bola vystrelená z územia pod kontrolou Ukrajiny. Americký Pentagon Rusom neverí.

09.04.2022 07:00
Rusko, Ukrajina, Točka Foto: ,
Časť ruskej rakety typu Točka na trávniku po raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk.
debata (357)

Americké ministerstvo obrany sa domnieva, že Rusko pri piatkovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk použilo balistickú raketu krátkeho doletu. Informuje o tom agentúra Reuters. Pentagon sa domnieva, že ruské sily použili pri útoku raketu SS-21 Scarab, vysokopostavený predstaviteľ ministerstva povedal pre agentúru pod podmienkou anonymity, dodajúc, že motív útoku stále nie je známy.

SS-21 je názov používaný alianciou NATO pre typ rakety známy v bývalých krajinách Sovietskeho zväzu ako Točka.

Spojené štáty podľa predstaviteľa Pentagonu stále analyzujú útok a nie je jasné, či bola použitá kazetová munícia. „Neberieme tvrdenie Rusov, že za tento útok nie sú zodpovední,“ vyhlásil.

Ruská strana hovorí, že ide o ukrajinskú provokáciu. Podľa ruského ministerstva obrany neboli na ten deň plánovné raketové útoky v tejto oblasti. Rakety Točka-U používajú ukrajinské sily, ale nie ruské či sily z odštiepeneckých regiónov, napísala agentúra TASS. Ministerstvo tvrdí, že fotografie z tohtoročného cvičenia ruských a bieloruských vojakov, ktoré ukazuje ukrajinská strana, zobrazuje !hardvér", ktorí nepatrí Rusku. Agentúra tiež uvádza, že 14. marca zasiahla podobná strela Točka-U centrum Donecka, pričom zabila 17 a zranila 36 ďalších civilistov.

Časť ruskej rakety typu Točka na trávniku po...
Časť ruskej rakety typu Točka na trávniku po...
+7Mesto Kramatorsk po raketovom útoku, zahynuli...

Šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin odsúdil raketový útok ako vojnový zločin a uviedol, že nejde o poslednú provokáciu ukrajinskej armády. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že úder proti železničnej stanici Kramatorsk podnikol raketový prápor ukrajinských ozbrojených síl z obce Dobropole 45 km juhozápadne od mesta.

"Maximálny letový dosah strely Točka-U je 120 kilometrov. Hmotnosť hlavice je 482 kilogramov a obsahuje 20 fragmentačných submunícií, každá má 7,5 kilogramu, tvoriacich približne 16-tisíc úlomkov. Analýza polomeru zničenia hlavice, ako aj charakteristická poloha tela chvostovej časti rakety Točka-U jednoznačne potvrdzujú, že bola odpálená z juhozápadného smeru z Kramatorska,“ povedal podľa agentúry Ria Novosti generál Konašenkov z ruského ministerstva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva rozhodnú reakciu medzinárodného spoločenstva na útok na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk.

„Očakávame mohutnú celosvetovú reakciu na tento vojnový zločin,“ povedal Zelenskyj v piatok vo svojom každodennom video príhovore. Zopakoval výzvy na úplné energetické embargo voči Moskve a na úplné vylúčenie ruských bánk z medzinárodných finančných transakcií.

„Vývoz energie tvorí leví podiel na ziskoch Ruska a vedie lídrov v Moskve k presvedčeniu, že svet bude ignorovať vojnové zločiny ruskej armády,“ vyhlásil Zelenskyj.

Kramatorsk Čítajte viac Rusi zaútočili na železničnú stanicu. V Kramatorsku hlásia desiatky mŕtvych

Taktický raketový systém Točka bol vyvinutý v ZSSR v 60. a 70. rokoch minulého storočia, napriek svojmu veku je stále vo výzbroji ukrajinských ozbrojených síl a ako sa ukázalo, aj ruské armády, napísala ukrajinská agentúra Unian. Moskva podľa nej oznámila vyradenie týchto systémov z prevádzky v roku 2019, ale teraz ju vraj používa vo vojne na Ukrajine. Zrejme kvôli nedostatku modernejších rakiet Iskander, píše agentúra.

Ukrajinské sily majú vo svojom inventári rakety sovietskej konštrukcie Točka, ktoré však v minulosti používali aj ruské a proruské separatistické sily, poznamenala stanica CNN. Tá tiež píše, že ruské popretie zodpovednosti za útok sa podobá tomu, ako v predchádzajúcich dňoch Moskva odmietala zodpovednosť za zabitie civilistov v Buči pri Kyjeve.

Na troske rakety ležiacej na tráve vidieť nápis v ruštine „za deti“, upozornila agentúra AP. Na sociálnych sieťach sa vzápätí objavili špekulácie, aký má tento nápis význam. Fráza v ruštine najskôr naznačuje, že raketa bola vypálená v mene detí, teda na ich podporu, či ako odveta za útok na deti, nie, že bola namierená na deti, poznamenala na svojom webe stanica BBC.

357 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine