Petra Fialu opäť zvolili za predsedu ODS

Český premiér Petr Fiala na sobotňajšom kongrese ODS v Prahe presvedčivo obhájil post predsedu strany a povedie ju ďalšie dva roky. Z prítomných 534 delegátov získal 510 z 510 platných hlasov.

09.04.2022 13:43
Czech Republic Election Foto: ,
Český premiér Petr Fiala
debata (1)

Fiala podľa očakávania zostal jediným kandidátom na šéfa občianskych demokratov, ktorým je od januára 2014. Nomináciu získal zo všetkých 14 krajov.

Fiala v prejave pred svojím znovuzvolením predstavil tri priority na nasledujúce dva roky. Sú nimi utečenecká kríza, geopolitika a energetická bezpečnosť.

„Čelíme najväčšej utečeneckej vlne od druhej svetovej vojny a ľudia z Ukrajiny k nám teraz prichádzajú v obavách o svoj život,“ poznamenal Fiala s tým, že nejde o ekonomických migrantov.

Česká republika podľa neho musí byť tiež dôležitým hráčom na medzinárodnom poli. „Ruská agresia zmení pomery vo svete a zmení aj situáciu v Európe. Teraz sa budú nanovo nastavovať vzťahy medzi štátmi na ďalšie desiatky rokov,“ povedal.

Fiala sa vyslovil aj proti neriešenej závislosti na fosílnych palivách z Ruska. „Chcem, aby naša vláda prišla v najbližších týždňoch s komplexným päťročným projektom, ktorej cieľom bude zaistenie energetickej bezpečnosti ČR,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ODS #Petr Fiala