O post prezidenta Francúzska zabojujú Macron a Le Penová

Vo Francúzsku podľa konečných výsledkov do druhého kola prezidentských volieb postúpili súčasný centristický prezident Emmanuel Macron s 27,84 percentami a jeho krajne pravicová súperka Marine Le Penová s 23,15 percentami. O dva týždne si tak zopakujú súboj spred piatich rokov, druhé kolo hlasovania však bude tentoraz podľa očakávaní tesnejšie.

10.04.2022 08:00 , aktualizované: 11.04.2022 15:19
Emmanuel Macron/ Marine Le Penová / Foto: ,
Muž kráča okolo plagátov Emmanuela Macrona a Marine Le Penovej, ktorí postúpili do druhého kola francúzskych prezidentských volieb
debata (84)

Na treťom mieste skončil s 21,95 percentami krajne ľavicový Jean-Luc Mélenchon. Nasleduje ďalší zástupca krajnej pravice Éric Zemmour so ziskom 7,05 percenta.

Na voľbách sa zúčastnilo 73,69 percenta voličov, dodalo ministerstvo vnútra. Svojho práva voliť sa tak vzdalo 26,31 percenta registrovaných voličov, čo je najvyšší počet v prvom kole volieb od roku 2002, keď toto svoje právo nevyužilo 28,4 percenta voličov.

Konečné výsledky sa príliš nelíšia od tých predbežných, zverejnených v nedeľu večer po skončení prvého kola hlasovania. Macron aj Le Penová už v pondelok zahájili kampaň pred druhým kolom, ktoré bude 24. apríla. Prieskumy predpovedajú tesný súboj.

Zvyšní ôsmi kandidáti dostali menej ako päť percent hlasov. Voľby sú tak výrazným neúspechom pre „tradičné“ vládne strany – Socialistickú stranu (PS) i Republikánov (LR). Konzervatívna politička Valérie Pécresseová z LR dostala 4,79 percenta, kandidát Zelených Yannick Jadot 4,58 percenta a socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová 1,73 percenta hlasov.

Macron: Nič nie je rozhodnuté

„Nenechajte sa pomýliť: nič nie je rozhodnuté. Debata, ktorú budeme viesť počas najbližších dvoch týždňov, bude rozhodujúca pre našu krajinu a Európu,“ povedal 44-ročný Macron stúpencom vo svojej volebnej centrále vo večernom vystúpení. TASR o tom informuje na základe spravodajstva agentúr AFP a DPA.

Úradujúci francúzsky prezident svojim voličom poďakoval za podporu a zároveň ich vyzval, aby „nešetrili úsilím“ pri získavaní ďalších voličov na jeho stranu.

Macron v prejave tiež ocenil všetkých svojich 11 súperov a vyzdvihol aj volebnú kampaň, ktorá sa podľa neho niesla v znamení rešpektu. Osobitne sa poďakoval tým z kandidátov, ktorí po vlastnej porážke už v nedeľu večer svojim priaznivcom odporučili, aby v druhom kole volieb hlasovali za doterajšiu hlavu štátu. „Niektorí to urobia, aby zastavili krajnú pravicu, a ja si plne uvedomujem, že to nebude znamenať podporu pre to, čo robím, a ja to rešpektujem,“ vyhlásil Macron.

Nasledujú dva týždne náročnej kampane

Účasť na voľbách dosiahla približne 74 percent, čo je pokles o takmer štyri body oproti prvému kolu prezidentských volieb z roku 2017. Konečné oficiálne výsledky sa očakávajú v priebehu pondelka.

Macrona i Le Penovú teraz čakajú dva týždne náročnej kampane pred druhým kolom volieb, ktoré sa uskutoční v nedeľu 24. apríla.

Kľúčovým momentom bude televízna diskusia oboch prezidentských kandidátov 20. apríla. Posledná debata, sledovaná miliónmi divákov, máva značný vplyv na konečný výsledok, čo sa prejavilo aj v posledných voľbách, keď z nej úspešnejšie vyšiel Macron, dopĺňa AFP.

Súčasného centristického prezidenta už v nedeľu večer podporili Jadot, Hidalgová i Pécresseová. Zemmour svojich voličov vyzval, aby hlasovali za Le Penovú. Mélenchon avizoval, že sa najprv poradí so svojimi voličmi a až potom oznámi, koho podporí v druhom kole. Zároveň ich však vyzval, aby nehlasovali za Le Penovú.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby vo Francúzsku