Odklon od nulovej tolerancie? Šanghaj uvoľňuje aj pre rekordný počet prípadov

V najľudnatejšom čínskom meste Šanghaj začali v niektorých častiach uvoľňovať lockdownové obmedzenia. V čase rekordného rastu prípadov ochorenia COVID-19 v meste to oznámil predstaviteľ Šanghaja Ku Chung-chuej, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

11.04.2022 10:24 , aktualizované: 14:10
Hongkong Foto:
Muž s maskou na tvári páli papierové peniaze na hrobe príbuzného na cintoríne počas čínskeho dňa Čching-ming-ťie alebo Dňa zametania hrobiek v Hongkongu.
debata (2)

Predstavitelia mesta v spolupráci s jednotlivými mestskými časťami rozdelili Šanghaj do troch rizikových skupín. Ku uviedol, že 7624 oblastí zostáva v lockdowne, 2460 častí bez výskytu infekcie počas jedného týždňa bude podliehať „kontrole“ a 7 565 častí budú evidovať ako „oblasti prevencie“ – tie otvoria po dvoch týždňoch bez výskytu nákazy. Podľa Kuho by obyvatelia mali aj naďalej dodržiavať odstup a ďalšie opatrenia, pretože v prípade výskytu infekcie budú mestské časti opäť uzavreté.

Lockdown vo finančnom centre Číny trvá už dva týždne, počas ktorých mnoho obyvateľov čelí nedostatku potravín alebo nemá prístup k liekom. Šanghaj v pondelok oznámil rekordných 26 087 denných prípadov nákazy, z ktorých 914 vykazovalo symptómy ochorenia COVID-19, uviedla agentúra AP.

Šanghaj / Lockdown / Čítajte viac Šanghaj opäť hlási rekordný počet nakazených covidom, rozširuje testovanie

Čína v súčasnosti vplyvom šírenia variantu omikron zaznamenáva svoju najhoršiu vlnu infekcie. Peking sa naďalej drží stratégie nulovej tolerancie covidu.

V Kantone zatiaľ lockdown nevyhlásili

Čínske priemyselné centrum Kanton pre covid obmedzilo cestovanie do mesta a von z neho. Ľudia budú môcť opustiť mesto len v nevyhnutných prípadoch, pričom musia predložiť negatívny výsledok testu na koronavírus nie starší ako 48 hodín, uviedol hovorca mesta Čchen Pin.

V Kantone žije 18 miliónov ľudí, je sídlom viacerých významných spoločností a nachádza sa tam aj najvyťaženejšie letisko v krajine. Za pondelok v meste zaznamenali 27 nových prípadov nákazy. Minulý týždeň bol počet nových potvrdených prípadov 23. V Kantone zatiaľ nezaviedli lockdown.

Covid / Testovanie / Peking / Čítajte viac Čína hlási najvyšší počet nakazených covidom od začiatku pandémie

Vyučovanie na základných a stredných školách však prebieha dištančnou formou a mestské výstavisko sa zmenilo na provizórnu nemocnicu. Miestni predstavitelia tiež oznámili, že plánujú hromadne otestovať obyvateľstvo.

Nulová tolerancia a slabá zaočkovanosť

Posledná intenzívna vlna pandémie covidu v Hongkongu súvisí podľa najnovšej americko-čínskej štúdie najmä s dvoma faktormi: s nízkou mierou zaočkovanosti proti koronavírusu a s nedostatočnou „prirodzenou imunitou“ nadobudnutou po prekonaní covidu, píše agentúra APA.

Predmetnú správu o piatej vlne koronavírusu v Hongkongu, ktorá trvala od 6. januára do 21. marca a bola vyvolaná variantom omikron, zverejnili odborníci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CCDC) na svojich webstránkach v piatok.

Ako priblížili, v uvedenom časovom období zaznamenali zdravotnícke úrady v Hongkongu 1 049 959 infi­kovaných a 5 906 obetí na životoch. Svoj vrchol dosiahla táto vlna nákazy 4. marca, keď úrady hlásili 8 764 nakazených na milión obyvateľov.

Jedny z najvyšších čísel

Počas 6. januára až 21. marca predstavovala úmrtnosť v Hongkongu 37,7 mŕtveho na milión obyvateľov, čo boli jedny z najvyšších čísel na svete od začiatku pandémie, uvádza sa v štúdii, ktorú viedol Dallas Smith z CDC.

„Od januára do marca v Hongkongu stúpol počet smrteľných obetí covidu: 96 percent z týchto prípadov bolo evidovaných vo vekovej skupine nad 60 rokov. Riziko úmrtia bolo u plne zaočkovaných o 20 percent nižšie než pri nezaočkovaných,“ zistili vedci.

Šanghaj / Lockdown / Čítajte viac Šanghaj opäť hlási rekordný počet nakazených covidom, rozširuje testovanie

Do 23. decembra 2021 sa dalo v Hongkongu proti covidu aspoň jednou dávkou vakcíny zaočkovať len 67 percent z ľudí, ktorí tak mohli spraviť, obe dávky dostalo 64 percent a posilňovaciu dávku päť percent osôb. Čím išlo o staršiu vekovú skupinu, tým bol počet zaočkovaných nižší. Pri osobách nad 80 rokov nebolo napríklad prvou dávkou zaočkovaných ani len 20 percent osôb. Prečo sa starší ľudia nechceli dať zaočkovať, podľa vedcov zatiaľ nie je jasné.

Pre stratégiu covid neprekonali

Imunitu voči covidu však bolo možné nadobudnúť len vakcináciou, keďže tamojšie úrady rovnako ako v pevninskej Číne zastávali – spočiatku úspešnú – stratégiu tzv. nulovej tolerancie covidu zameranú na potlačenie pandémie. Tá zahŕňala lokalizované lockdowny, hromadné testovanie a obmedzenia cestovania zo zahraničia.

V dôsledku tejto stratégie však mnohí obyvatelia covid neprekonali, čo spôsobilo, že v prípade, že prišli do kontaktu s vírusom, zostali nechránení. „Agresívna stratégia nulovej tolerancie covidu, ktorá bola pred variantom omikron úspešná, mohla k tejto nedbanlivosti (pri vakcinácii) prispieť,“ poznamenali autori štúdie.

APA však dodáva, že aktuálna kríza zrejme prispela k tomu, že mnohí ľudia sa rozhodli pre vakcináciu a miera zaočkovanosti sa u starších osôb už medzičasom zvýšila.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #koronavírus