V Nemecku trpí mentálnou anorexiou čoraz viac pacientov vrátane detí

Počet detí a dospievajúcich trpiacich mentálnou anorexiou sa v Nemecku počas pandémie koronavírusu zvýšil. Zároveň sa znižuje vek, v ktorom pacienti začnú ochorením trpieť: postihuje aj osem- či deväťročné dievčatá. V pondelok o tom informovali nemecké zdravotnícke orgány.

11.04.2022 12:53
Frankfurt / Priechod pre chodcov / Semafor / Foto: ,
debata

Nárast prípadov mentálnej anorexie okrem iného znamená, že sa v špecializovaných zariadeniach na jej liečbu rýchlo míňajú voľné lôžka a je citeľnejší aj nedostatok lekárov, ktorí ju vedia liečiť. Uviedol to Andreas Schnebel z nemeckej asociácie pre poruchy príjmu potravy.

Dodal, že anorexiou sú najviac postihnuté dievčatá. Choroba sa zvyčajne objavuje v puberte, no zaznamenali prípady, kedy ochorením trpeli aj dievčatá vo veku osem či deväť rokov. Pripisuje to najmä tomu, že mnohé dievčatá vstupujú do puberty skôr a takisto majú už v detskom veku prístup k sociálnym sieťam.

Tento trend potvrdzujú aj údaje nemeckej zdravotnej poisťovne DAK-Gesundheit, ktorá medziročne zaznamenala deväťpercentný nárast hospitalizácií z dôvodu porúch príjmu potravy, pričom medzi dievčatami vo veku 12 — 17 rokov prírastok predstavoval až 13 percent.

Podľa profesorky klinickej psychológie a psychoterapie Silje Vocksovej súvisí skorší začiatok puberty u dievčat s tým, že dospievajú skôr fyzicky, avšak nie psychicky. Na sociálnych sieťach sú deti a dospievajúci tiež vystavení nerealistickým fotografiám, ktoré môžu negatívne ovplyvniť ich vzťah k vlastnej postave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #mentálna anorexia