Obrancovia Mariupoľa sa pripravujú na poslednú bitku: Kyjev nás už odpísal

Ukrajinské jednotky brániace obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu Ukrajiny na sociálnej sieti Facebook uviedli, že sa pripravujú pravdepodobne na svoju "poslednú bitku", informuje agentúra AFP.

11.04.2022 14:37
mariupol Foto:
Žena ťahá svoje tašky popri domoch poškodených počas bojov v Mariupole, na území, ktoré je teraz pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky.
debata (353)

„Dnes bude pravdepodobne posledná bitka, keďže nám dochádza munícia,“ uviedla 36. námorná brigáda ukrajinských ozbrojených síl v príspevku. Dodala, že pre niektorých z jej členov bude znamenať smrť a pre preživších zajatie, pretože sú obkľúčení ruskou armádou. Členovia brigády napísali, že pri obrane mesta robili „všetko možné aj nemožné“.

Ruská armáda informovala, že intenzívne boje v Mariupole sa sústreďujú na okolie železiarní Azovstaľ. Ukrajinské jednotky popisujú, že práve tu ich Rusi zatlačili, obkľúčili a snažia sa ich zničiť.

Ukrajinskí vojaci brániaci Mariupol tvrdia, že asi polovica námornej brigády je zranená, pechota bola zničená a v súčasnosti za ňu bojujú delostrelci, ale aj vodiči, kuchári či členovia orchestra.

Členovia námornej brigády sa zároveň sťažujú na slabú podporu zo strany vedenia ukrajinskej armády. „Nikto s nami už nechce komunikovať, odpísali nás,“ uvádzajú v príspevku.

Prístavné mesto Mariupol je dejiskom najintenzívnejších bojov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Mesto je v súčasnosti prakticky zrovnané so zemou, pri bojoch zahynuli tisícky civilistov, informuje AFP.

ukrajina Čítajte viac 47. deň: Rusko sa zameriava na Donbas, USA posielajú denne 8 až 10 lietadiel so zbraňami
353 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine