Pakistan má nového premiéra

Novým pakistanským premiérom sa stal Šehbáz Šaríf, líder opozičnej Pakistanskej moslimskej ligy a mladší brat expremiéra Naváza Šarífa.

11.04.2022 15:36
Šehbáz Šaríf Foto: ,
Nový pakistanský premiér Šehbáz Šaríf
debata (1)

Krajina očakáva masové protesty. Pred dnešným hlasovaním o novom predsedovi vlády na svoje posty hromadne rezignovali zástancovia bývalého premiéra Imrana Chána, vrátane Šarífovho protikandidáta Šáha Mahmúda Kuréšího. Šaríf bol tak zvolený ako jediný kandidát so ziskom 174 hlasov v 342-člennom parlamente.

Bývalému premiérovi Chánovi cez víkend vyslovil parlament nedôveru a bol nútený odstúpiť. Pred týždňom sa Chán pokúsil rozpustiť parlament a vyhlásil predčasné voľby, aby zabránil snahám opozície o svoje zosadenie.

Najvyšší súd ale rozhodol, že rozpustenie parlamentu bolo protiústavné, a nariadil, aby parlament obnovil činnosť. Šesťdesiatdeväťroč­ný Chán odmieta, že by konal protiústavne, a tvrdí, že opozícia sa ho snažila zvrhnúť v rámci sprisahania, ktoré zorganizovali Spojené štáty.

Vynútené odstúpenie Imrana Chána vyvolalo v nedeľu státisícové demonštrácie, po ktorých sám Chán volal. Novému premiérovi Šehbázovi Šarífovi je 70 rokov a patrí do jednej z pakistanských najmocnejších politických rodín.

Imrán Chán Čítajte viac Pakistanský premiér Imrán Chán končí, neuspel v hlasovaní o dôvere
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Šehbáz Šaríf