Ukrajina sa obáva chemických zbraní. Briti overujú, či sa už nepoužili

Ukrajinská špeciálna jednotka Azov, ktorá v častiach zničeného mesta stále vzdoruje ruským útokom, na platforme Telegram napísala, že ruská armáda zhodila z dronu na Mariupoľ "jedovatú látku neznámeho pôvodu". Pluk tiež tvrdil, že ľudia pociťovali problémy s dýchaním a mali neurologické problémy, píše AFP s tým, že toto tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť.

12.04.2022 05:37
debata (51)

Ukrajinská poslankyňa Ivanna Klympušová uviedla, že Rusko použilo v Mariupole „látku neznámeho pôvodu“, a že ľudia majú problémy s dýchaním. „S najväčšou pravdepodobnosťou ide o chemické zbrane!“ tvítovala.

Verejnoprávna ukrajinská televízia Suspilne podľa agentúry DPA pripomenula, že správa nebola potvrdená oficiálnymi orgánmi

Británia sa snaží overiť správy, podľa ktorých Rusko pri útoku na obliehané ukrajinské mesto Mariupol použilo chemické zbrane. Vyhlásila to v noci na utorok britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Informovala o tom agentúra AFP.

VIDEO: Ukrajinec ‚pitval‘ ruský dron. Akú ‚zázračnú‘ techniku našiel?

Video

„Objavili sa správy, že ruská armáda mohla použiť chemické látky pri útoku na obyvateľov Mariupolu. Bezodkladne pracujeme s partnermi na overení podrobností,“ napísala na Twitteri Trussová.

Zároveň dodala, že „akékoľvek použitie takýchto zbraní by bolo bezcitnou eskaláciou tohto konfliktu“ a ruský prezident Vladimir „Putin a jeho režim budú braní na zodpovednosť“.

Poradca primátora Mariupoľu Petro Andriuščenko na Telegrame napísal, že správy o chemickom útoku neboli dosiaľ potvrdené a že očakáva, že podrobnosti poskytne neskôr, uvádza agentúra Reuters. Takisto hovorca Pentagónu John Kirby povedal, že ani Spojené štáty v tejto chvíli tieto správy nemôžu potvrdiť s tým, že situáciu budú naďalej pozorne sledovať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer vo svojom každodennom video príhovore vyhlásil, že ruské jednotky môžu na Ukrajine použiť chemické zbrane. Nepovedal však, že by chemické zbrane už boli použité.

„Chcel by som svetovým lídrom pripomenúť, že o možnom použití chemických zbraní ruskou armádou sa už diskutovalo. A už vtedy to znamenalo, že na ruskú agresiu bolo potrebné reagovať oveľa tvrdšie a rýchlejšie,“ povedal ukrajinský prezident.

Rusko sa k tejto správe nevyjadrilo, podotkla stanica BBC. Ukrajinská agentúra Unian v pondelok popoludní napísala, že hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin povedal, že nemá zmysel zaútočiť na opevnenie Azovstal tradičným spôsobom a že sa treba „obrátiť na chemické jednotky“.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #chemické zbrane #vojna na Ukrajine