USA evakuujú pracovníkov konzulátu v Šanghaji, ktorý zápasí s epidémiou covidu

Spojené štáty nariadili všetkým zamestnancov svojho konzulátu v Šanghaji, ktorí nie sú nevyhnutní pre chod úradu, aby toto čínske mesto opustili. Zdôvodnili to prudkým nárastom počtu prípadov nákazy koronavírusu a prísnym lockdownom zavedeným miestnymi úradmi. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu konzulátu.

12.04.2022 08:07
Čína koronavírus  Šanghaj Foto: ,
Prvá skupina pacientov, ktorí sa uzdravili z ochorenia COVID-19 opúšťa poľnú nemocnicu v priestoroch šanghajského výstaviska v čínskom Šanghaji 10. apríla 2022.
debata

Americké ministerstvo zahraničných vecí „nariadilo odchod z dôvodu prebiehajúceho šírenia ochorenia COVID-19“ a americkí diplomati vyjadrili „obavy o bezpečnosť občanov USA u predstaviteľov Čínskej ľudovej republiky,“ uviedol hovorca vo vyhlásení.

Podľa amerického Štátneho departmentu ide o aktualizáciu varovania vydaného minulý týždeň. Vtedy zamestnancom konzulátu a ich rodinným príslušníkom odchod zo Šanghaja „povolili“ a ich rozhodnutie bolo dobrovoľné, uvádza agentúra AP.

Ministerstvo varovalo pred cestovaním do Hongkongu, provincie Ťi-lin a mesta Šanghaj, pričom poukázalo na prísne protipandemické reštrikcie vrátane opatrenia, podľa ktorého oddeľujú deti od rodičov. Čína však na túto predošlú výzvu na dobrovoľný odchod reagovala nahnevane, približuje AP.

Rezort americkej diplomacie taktiež vydal sériu odporúčaní pre Američanov v Šanghaji, vrátane inštrukcie, aby v prípade náhlych obmedzení alebo karantény mali „dostatočnú zásobu peňažnej hotovosti, liekov, jedla a iných potrieb pre svoju rodinu“.

Lockdown vo finančnom centre Číny trvá už dva týždne. Počas nich už mnoho obyvateľov začalo pociťovať nedostatok potravín a prestalo mať prístup k liekom. Šanghaj v pondelok oznámil rekordných 26 087 denných prípadov nákazy, z ktorých 914 vykazovalo symptómy ochorenia COVID-19, sumarizuje agentúra AP. Napriek tomu začali v pondelok v niektorých častiach uvoľňovať obmedzenia.

Čína v súčasnosti vplyvom šírenia koronavírusového variantu omikron zaznamenáva doposiaľ najhoršiu vlnu infekcie na svojom území. Peking sa naďalej drží stratégie nulovej tolerancie covidu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Šanghaj #koronavírus