Mier v nedohľadne. Rokovania s Ukrajinou sú na mŕtvom bode, povedal Putin

Rokovania s Ukrajinou sú na mŕtvom bode, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.

12.04.2022 15:44 , aktualizované: 16:20
Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy ruského kozmodrómu Vostočnyj v utorok 12. apríla 2022.
debata (69)

Kyjev sa podľa neho odchýlil od toho, na čom sa obe strany dohodli pri mierových hovoroch v Istanbule na konci marca. Ukrajina tam na pojednávaní predložila návrh na cestu k možnej neutralite.

„Špeciálna vojenská operácia“, ako Moskva označuje svoju inváziu na Ukrajinu, ide podľa plánu, povedal podľa ruských tlačových agentúr Putin. Koniec vraj naňho záleží na intenzite bojov, Rusko však bude pokračovať, kým nenaplní svoje ciele.

„Našou úlohou je naplniť ciele s minimálnymi stratami,“ povedal ruský prezident. Operácia ruskej armády v niekoľkých ukrajinských regiónoch podľa neho súvisí so snahou zamestnať ukrajinské vojská pred aktívnym zásahom na Donbase.

Rusko v súčasnosti podľa ukrajinskej armády pripravuje rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny. Po rokovaní v Istanbule 29. marca Moskva oznámila, že stiahne ruské jednotky z Černihivskej a Kyjevskej oblasti na severe Ukrajiny, čo zdôvodnila snahou zlepšiť vzájomnú dôveru a vytvoriť podmienky na dohodu s Ukrajinou. Kyjev v Turecku naopak predstavil návrh cesty k možnej neutralite Ukrajiny.

Vyjednané body ale Kyjev podľa Putina nedodržiava. Podobne sa minulý týždeň po ďalšom kole virtuálnych vyjednávaní delegácií znepriatelených krajín vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

ukrajina Čítajte viac Hrozivé svedectvá z Ukrajiny: Rusi znásilňovali a zabíjali ženy pred zrakmi detí
69 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine