Pri streľbe v newyorskom metre sa zranilo 16 ľudí

Pri utorkovej streľbe v metre v newyorskej štvrti Brooklyn utrpelo zranenia celkovo 16 osôb, z toho desať ľudí bolo postrelených. Najnovšiu bilanciu priniesla počas tlačovej konferencie newyorská policajná komisárka Keechant Sewellová, ktorú citovala agentúra AP.

12.04.2022 15:59 , aktualizované: 18:48
streľba, new york Foto:
Muži zákona pri vchode do zastávky metra v newyorskej štvrti Brooklyn, kde došlo v utorok 12. apríla 2022 k streľbe.
debata (8)

Polícia po podozrivom mužovi naďalej pátra. Podľa predbežných zistení však zrejme nešlo o teroristický čin a správy o výbušných zariadeniach v ďalších súpravách metra sa nepotvrdili.

Podľa komisárky Newyorského hasičského zboru (FDNY) Laury Kavanaghovej je päť zranených osôb vo vážnom, avšak stabilizovanom sta­ve.

Hovorca newyorského Mestského dopravného úradu (MTA) pre televíziu CNN spresnil, že krvavý incident sa odohral v súprave expresnej linky „N“, ktorá smerovala z Brooklynu na Manhattan. Vlak na stanicu 36th Street prišiel zo stanice 59th Street. Podľa predbežných informácií ozbrojený muž v súprave metra vytiahol zo svojho ruksaku dymovnicu a potom spustil streľbu. Podľa newyorskej polície išlo o Afroameričana „mohutnej postavy“, ktorý mal oblečenú zelenú reflexnú vestu a šedú mikinu. Muža sa doteraz nepodarilo dolapiť.

NYPD neskôr spresnila, že na stanici metra sa už nenachádzajú „žiadne aktívne výbušné zariadenia“. Podľa televízie ABC počas incidentu na mieste pravdepodobne vybuchla dymovnica. Podľa televízie NBC páchateľ zrejme odpálil dymovnicu vo vagóne súpravy metra, aby vyvolal paniku. Po čine z miesta činu ušiel. Podľa očitých svedkov mal na sebe oblečenú oranžovú stavbársku vestu a plynovú masku. Iní svedkovia uviedli, že bol oblečený ako zamestnanec newyorského Mestského dopravného úradu (MTA).

Incident sa odohral deň po tom, ako americký prezident Joe Biden oznámil plány na sprísnenie nariadenia o neregistrovaných a ťažko vystopovateľných strelných zbraniach, ktoré sa dajú poskladať doma. Podľa AFP „laxné zákony“ a americkou ústavou garantované právo nosiť zbraň maria pokusy o obmedzenie počtu strelných zbraní v obehu. Tri štvrtiny všetkých vrážd v USA sú spáchané strelnými zbraňami a počet predaných pištolí, revolverov či pušiek neustále stúpa.

Podľa webovej stránky Gun Violence Archive majú strelné zbrane v USA na svedomí každoročne 40 000 úmrtí. Súčasťou tejto štatistiky sú však aj samovraždy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #metro