UNHCR: Utečenky z Ukrajiny by nemali bývať u slobodných mužov

Ukrajinské utečenky v Británii by nemali byť ubytovávané u slobodných mužov, ale u rodín či párov. V súvislosti s obavami zo sexuálneho vykorisťovania na to v stredu podľa denníka The Guardian upozornil Úrad vysokej komisárky OSN pre utečencov (UNHCR).

13.04.2022 13:35
Ukrajina Rusko Vojna Foto: ,
Detské raňajky v zničenom byte po ostreľovaní počas 47. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 11. apríla 2022 v ukrajinskom Irpine.
debata (37)

Britská vláda spustila program Homes for Ukrajine (Domovy pre Ukrajinu), v rámci ktorého sa však utečenci a ľudia ochotní ich ubytovať musia sami spojiť a dohodnúť sa. Mnohí preto hľadajú ubytovanie prostredníctvom neregulovaných skupín na sociálnych sieťach. Viaceré ženy z Ukrajiny hlásili, že na ich žiadosti o ubytovanie im často odpisujú slobodní muži, mnohokrát so sexuálnymi narážkami či priamo ponukami.

Vládou podporovaná charitatívna organizácia Reset začala prevádzkovať vlastnú službu pre kontaktovanie osôb ponúkajúcich ubytovanie a utečencov, pripomína The Guardian. Tá však funguje len niečo vyše týždňa. Podľa UNHCR musí britská vláda zaviesť potrebné bezpečnostné opatrenia vrátane preverovanie možných poskytovateľov ubytovania.

ukrajina Čítajte viac Hrozivé svedectvá z Ukrajiny: Rusi znásilňovali a zabíjali ženy pred zrakmi detí

Podľa UNHCR „by sa mohol zaviesť vhodnejší proces priraďovania, aby sa zabezpečilo, že (osamelé) ženy a ženy s deťmi sa dostanú do rodín alebo k párom, nie k slobodným mužom".

Priraďovanie bez náležitej kontroly môže viesť k ďalšiemu ohrozeniu žien, ktoré už i tak zažili traumy z vysídlenia, odlúčenia od rodiny a násilia, zdôraznil UNHCR.

Britská vláda čelí kritike verejnosti za pomalú reakciu na utečeneckú krízu, ktorá je výsledkom ruskej vojenskej agresie. Z Ukrajiny ušli už viac ako štyri milióny ľudí a Británia prijala dosiaľ len 12 000 z nich.

Azovstaľ Čítajte viac 49. deň: Rusi tvrdia, že obrancovia Mariupoľa sa vzdali. Kyjev to poprel
37 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #UNHCR #sexuálne vykorisťovanie #vojna na Ukrajine