Fínsko a Švédsko sa ešte nerozhodli ohľadom možného vstupu do NATO

Fínsko a Švédsko sa ešte nerozhodli, či podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii, vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu ale chcú bezpečnostnú situáciu prehodnotiť čo najrýchlejšie.

13.04.2022 14:02
Magdalena Anderssonová / Sanna Marinová / Foto: ,
Zľava švédska premiérka Magdalena Anderssonová a fínska premiérka Sanna Marinová počas tlačovej konferencie v rámci stretnutia vo švédskom Štokholme 13. apríla 2022
debata (10)

Uviedli to premiérky oboch krajín Sanna Marinová a Magdalena Andersonová po stredajšom rokovaní v Štokholme. Fínsko sa ohľadom prípadného vstupu do NATO rozhodne počas nasledujúcich niekoľkých týždňov, vyhlásila Marinová.

„Na podanie žiadosti o vstup do NATO sú rôzne názory a my ich musíme veľmi starostlivo analyzovať,“ povedala predsedníčka fínskej vlády na spoločnej tlačovej konferencii s Anderssonovou. „Domnievam sa ale, že náš proces bude pomerne rýchly, v priebehu niekoľkých týždňov, nie mesiacov,“ dodala.

Podľa Anderssonovej musí byť švédske „prehodnotenie bezpečnostnej situácie dôkladné, ale rýchle“. Zároveň však nie je možné rozhodnutie uponáhľať, dodala Anderssonová s tým, že výsledky hodnotenia sa čakajú koncom mája.

Fínska premiérka Marinová zdôraznila, že bezpečnostná situácia v Európe sa ruským útokom na Ukrajinu zásadne zmenila. Zostávať mimo aliancie má svoje riziká, rovnako tak však so sebou nesie riziká aj vstup do NATO, podotkla.

Tiež švédska premiérka poukázala na to, že členstvo v Severoatlantickej aliancii „má svoje pre a proti“. Členstvo prináša bezpečnostné záruky, ale aj povinnosti voči ostatným krajinám, pripomenula.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko