Tvár a hlas Kimovho režimu dostala za svoju 50-ročnú službu luxusnú vilu

Najznámejšia severokórejská hlásateľka Ri Čchon-hi dostala za svoju službu pre štátnu televíziu luxusnú rezidenciu, ktorú jej osobne odovzdal vodca KĽDR Kim Čong-un.

14.04.2022 12:43
Ri Čchon-hi, kim Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un sprevádza najznámejšiu hlásateľku KĽDR Ri Čchon-hi jej novou vilou, ktorú jej daroval za jej vyše 50-ročnú službu režimu.
debata (4)

Napísala o tom dnes agentúra AP. Sedemdesiatdvaročná moderátorka pracuje v televízii už pol storočia a svojim zvučným a emóciami nabitým prejavom sa preslávila aj za hranicami Severnej Kórey.

„Kim povedal, že… nie je nič, čo by neurobil pre národný poklad, akým je (Ri Čchon-hi), ktorá pracuje ako revolučná hlásateľka strany už viac ako 50 rokov od svojej mladosti,“ uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. Kim sám hlásateľku novým domom previedol tá potom médiám povedala, že so svojimi príbuznými strávila noc v slzách „hlbokej vďačnosti za dobrodenie, ktoré jej strana preukázala“.

„Tým, že Kim Čong-un dáva darom domy tým, ktorí sú mu verní, si chce poistiť ich lojalitu a vnútornú jednotu… Ri Čchon-hi medzi takých ľudí jednoznačne patrí, pretože mu pomáhala šíriť víťazoslávne správy o jadrových a raketových testoch a slúži mu ako akási hlásna trúba,“ povedal AP juhokórejský analytik Mun Song Muk.

Ri Čchon-hi vďaka svojej pravidelnej prítomnosti na televíznej obrazovke patrí k najznámejším tváram režimu a dostáva sa jej podobného zaobchádzania, ako by patrila k najvyšším vládnym kruhom. Vlani sa napríklad jej blízke vzťahy s Kimom prejavili počas vojenskej prehliadky, na ktorú sa pozerala z pódia bok po boku severokórejského vodcu a počas ktorej mu položila ruku na rameno a čosi mu šepkala do ucha, napísala agentúra AP.

Melodramatický štýl prednesu moderátorky, ktorá vystupuje takmer výhradne v jasne ružovom tradičnom odeve, niekedy budí na Západe posmech. Ri totiž správy číta z papiera a často s takmer divadelnou kadenciou. Hojne zdieľané bolo aj jej oznámenie o úmrtí Kim Čong-ila, počas ktorého sa v roku 2011 pred kamerami rozplakala.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un