Zomrela fotografka zločinov talianskej mafie Letizia Battagliová

V noci na štvrtok zomrela vo veku 87 rokov talianska fotoreportérka Letizia Battagliová. Preslávila sa fotografiami zachytávajúcimi brutalitu sicílskej mafie Cosa Nostra.

14.04.2022 16:07
debata (1)

Battagliová bola bojovníčkou proti mafii a organizovanému zločinu, mestskou poslankyňou v Palerme a členkou Sicílskeho regionálneho zhromaždenia. Svoju kariéru začala ako fotoreportérka novín L'Ora, pričom sa začala špecializovať na čiernobiele fotografie života v tieni sicílskej mafie Cosa Nostra, ktorý fotografovala najmä v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Jej fotografie boli známe svojou brutalitou – zobrazovali obete prestreliek, mŕtvoly s otvorenými očami, deti so zbraňami či plačúce rodiny obetí.

Na jednej z jej najznámejších fotografií sa nachádza terajší taliansky prezident Sergio Mattarella snažiaci sa z vraku auta vytiahnuť mŕtve telo svojho brata Piersantiho, ktorého zavraždila mafia. Fotografia vznikla v roku 1980.

Obete a reálie mafiánskeho režimu prestala fotografovať v roku 1992 po vraždách sicílskych sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, ktorí patrili medzi jej priateľov. Podľa vlastných slov bola unavená a šokovaná z nekonečného násilia, ktoré mafia páchala.

„Úžasná fotografka, úžasná Talianka,“ reagoval na Battagliovej úmrtie taliansky minister kultúry Dario Franceschini. Starosta Palerma Leoluca Orlando na Twitteri napísal, že Battagliová bola „výnimočnou ženou a symbolom na ceste oslobodenia mesta od vlády mafie“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #Cosa Nostra #fotografka