Rusi údajne v Mariupole exhumujú telá, aby zakryli svoje zločiny

Mestská rada okupovaného a zničeného mesta Mariupoľ oznámila, že ruskí vojaci začínajú vykopávať telá obetí, ktoré v predchádzajúcich týždňoch zakopali na priestranstvách v blízkosti obytných blokov.

15.04.2022 12:27
ukrajina Foto:
Hroby miestnych obyvateľov, ktorí zahynuli počas bojov s Ruskom, na ulici za súkromnými domami v ukrajinskom meste Mariupoľ v stredu13. apríla 2022.
debata (105)

Nie je pritom jasné, prečo sa telá exhumujú, ani čo sa s nimi stane ďalej.

Podľa ukrajinských úradov ruská armáda do mesta dopravila 13 mobilných krematórií. Existujú preto obavy, že Rusko chce týmto spôsobom zlikvidovať dôkazy o vojnových zločinoch, ktoré jeho vojaci spáchali v Mariupole.

„Ale to sa im nepodarí. O početných zločinoch ruskej armády v Mariupole už vie celý svet,“ uvádza sa vo vyhlásení mariupolskej mestskej rady. Ruskí vojaci okrem toho podľa nej bránia Mariupolčanom, aby v okolí svojich domov pochovávali civilistov, ktorých zabili ruské sily.

mariupoľ Čítajte viac 51. deň: Veliteľ obrancov: Situácia v Mariupole je kritická. Rusi vraj dobyli kľúčovú továreň

Mariupoľská rada o podobných zverstvách ruskej armády informovala aj minulý týždeň, keď uviedla, že špeciálne brigády ruskej armády zbierajú a následne v mobilných krematóriách pália telá zavraždených obyvateľov, aby zamaskovali zločiny, akých sa dopustili iné ruské jednotky na predmestiach Kyjiva či v Sumskej oblasti.

„Okrem toho sú prostredníctvom filtračných táborov identifikovaní a likvidovaní všetci potenciálni svedkovia zverstiev okupantov,“ uviedla mestská rada. Dodala, že Rusi nechávajú všetku „špinavú prácu na kolaborantov“, ktorých naverbovali do týchto špeciálnych brigád.

„Rozsah tragédie v Mariupoli svet nezažil od čias nacistických koncentračných táborov. Rusi zmenili celé naše mesto na tábor smrti. Toto už nie je Čečensko ani Aleppo. Toto je nový Osvienčim a Majdanek. Svet musí pomôcť potrestať Putinových darebákov,“ poznamenal mariupoľský starosta Vadym Bojčenko.

Buča, vojna na Ukrajine Čítajte viac 42. deň: Toto nie je Aleppo, toto je nový Osvienčim, povedal starosta Mariupoľa
105 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine