Ministerka: Fínsko veľmi pravdepodobne požiada o členstvo v NATO

Je "veľmi pravdepodobné", že Fínsko požiada o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Pre televíziu Sky News to uviedla fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainenová.

15.04.2022 13:13
Sanna Marinová Foto:
Fínska premiérka Sanna Marinová.
debata (30)

„Zdá sa, že obyvatelia Fínska sa už rozhodli,“ citovala britská stanica v piatkovej správe ministerku, podľa ktorej je invázia Ruska na Ukrajinu „budíčkom pre nás všetkých“. Tuppurainenová však zopakovala, že rozhodnutie vo Fínsku ešte nepadlo.

Fínska premiérka Sanna Marinová v stredu uviedla, že Helsinki svoje rozhodnutie urobia v priebehu niekoľkých týždňov. O vstupe do NATO sa diskutuje aj vo Švédsku po tom, ako vpád ruských vojsk na Ukrajinu vyvolal v oboch severských krajinách prudký obrat verejnej a politickej mienky, pokiaľ ide o ich dlhodobú vojenskú neutralitu.

Magdalena Anderssonová / Sanna Marinová / Čítajte viac Fínsko a Švédsko sa ešte nerozhodli ohľadom možného vstupu do NATO

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok varovalo pred nespresnenými „dôsledkami“ v prípade, ak by Fínsko a Švédsko vstúpili do NATO.

„Rozhodnutie je na švédskych a fínskych predstaviteľoch. Mali by však chápať dôsledky takéhoto kroku pre naše bilaterálne vzťahy i pre architektúru európskej bezpečnosti ako celku,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa rezortu Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra AFP.

Hovorkyňa dodala, že Fínsko a Švédsko by členstvom v Aliancii nezvýšili úroveň svojej národnej bezpečnosti. „Automaticky sa ocitnú na frontovej línii NATO,“ uviedla.

Marinová, Andersonová Čítajte viac Fínsko a Švédsko ešte ani nie sú v NATO a Rusko už hrozí jadrovými zbraňami

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok varoval, že ak by sa Fínsko alebo Švédsko rozhodli vstúpiť do NATO, Rusko by umiestnilo pri pobaltských štátoch a Škandinávii jadrové zbrane.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #vojna na Ukrajine