Záplavy si v JAR vyžiadali už skoro 400 obetí, poškodené sú tisícky domov

Po záplavách v Juhoafrickej republike spôsobených silným dažďom už zomrelo najmenej 395 ľudí. Štvrtkové informácie hovorili o 341 obetiach.

15.04.2022 15:06
záplavy Foto:
Deti kráčajú po záplavami poškodenej ceste v osade pri Durbane v Južnej Afrike vo štvrtok 14. apríla 2022.
debata

Najhoršie zasiahnutý je provincia KwaZulu-Natal s metropolou Durban na východnom pobreží JAR. Ministerstvo financií dnes uvoľnilo núdzové finančné prostriedky na pomoc desiatkam tisíc ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, informovala agentúra Reuters.

Meteorológovia pritom na víkend predpovedajú ďalší dážď, riziko povodní a zosuvov pôdy, píše AFP. Nepriazeň počasia už dopadla aj na susednú provinciu Východné Kapsko, kde v súvislosti s dažďom zomrel jeden človek.

„Celkom bolo zasiahnutých 40 723 ľudí. Počet obetí môže bohužiaľ naďalej stúpať, doteraz posledná bilancia je 395 zomrelých,“ uviedli vo vyhlásení úrady provincie KwaZulu-Natal.

Piaty deň živelnej katastrofy pokračuje pátraním po nezvestných. Podľa záchranárov je ale nepravdepodobné, že sa ešte nájdu živí ľudia, skôr sa už len „zvážajú telá“, napísala AFP.

Voda zmietla cesty, mosty aj tisíce domov a poškodila okrem iného 250 škôl. Prezident Cyril Ramaphosa, ktorý postihnutú oblasť v stredu navštívil, záplavy označil za „najhoršiu katastrofu v dejinách krajiny“ a za dôsledok klimatickej zmeny.

Juhoafrická vláda uvoľnila na okamžité použitie miliardy randov (63 miliónov eur), oznámil minister financií Enoch Godongwana. „Sme stále vo fáze núdzovej pomoci, kedy je nevyhnutné konať rýchlo. Druhou fázou bude obnova a opravy,“ povedal Godongwana. Miestne úrady ale odhadujú škody spôsobené záplavami na miliardy randov.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Juhoafrická republika