Čo sa stalo s 500-člennou posádkou krížnika Moskva?

Nejasnosti panujú ohľadom osudu päťstočlennej posádky ruského raketového krížnika Moskva, vlajkovej lode Čiernomorskej flotily, ktorý sa vo štvrtok potopil.

15.04.2022 16:10
krížnik Moskva Foto:
Ruský krížnik Moskva na zábere z augusta 2012.
debata (165)

Ruské ministerstvo obrany podľa ruskojazyčnej verzie spravodajskej stanice BBC pôvodne tvrdilo, že sa evakuovali všetci námorníci. Z ukrajinských zdrojov však prichádzajú informácie, že skaza Moskvy si vyžiadala ľudské obete.

Ruské ministerstvo obrany už v noci na štvrtok pripustilo, že v dôsledku požiaru na krížniku explodovala munícia. Uviedlo vtedy, že „celá posádka“ bola evakuovaná. Podľa Kyjeva krížnik zasiahli dve protilodné strely Neptún. Počas štvrtka ruské úrady tvrdili, že ohnisko požiaru sa podarilo lokalizovať a že plavidlo bude odtiahnuté do prístavu v Sevastopole. Večer ale informovali, že v búrke sa vlečená loď potopila. „Ako sme oznámili už skôr, posádka lode bola evakuovaná,“ ​​uviedlo ministerstvo obrany. BBC však podotýka, že vo vyhlásení rezortu už chýba slovo „celá“.

Novinár Roman Cymbaljuk píšuci pre ukrajinskú tlačovú agentúru Unian na sociálnych sieťach napísal, že vo štvrtok dopoludnia bolo do Sevastopoľu na člne dopravených 14 členov posádky krížnika Moskva, medzi nimi aj šéf zdravotníkov. V prístave na nich čakali sanitky. „Osud ďalších 496 členov posádky je neznámy,“ uviedol Cymbaljuk. Bývalý ruský poslanec a opozičný aktivista Iľja Ponomarjov podľa bieloruskej exilovej televízie Nexta tvrdí, že sa zachránilo len 58 ľudí z 510.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko uviedol, že kapitán Moskvy Anton Kuprin prišiel o život pri výbuchu a požiari na palube, informovala Nexta na twitteri. Kuprin prvý deň súčasnej ruskej invázie na Ukrajinu vydal rozkaz bombardovať ukrajinský Hadí ostrov.

Podľa BBC nie je známy presný počet členov posádky Moskvy. V médiách sa objavili údaje od 500 až do 700 ľudí. Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč tvrdí, že na lodi bolo 510 námorníkov.

krížnik Moskva loď Čítajte viac 50. deň: Pýcha ruského námorníctva, krížnik Moskva, leží na dne Čierneho mora
165 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #krížnik Moskva