Pred druhým kolom zvyšuje Macron náskok pred Le Penovou, ukazuje prieskum

Náskok súčasného prezidenta Emmanuela Macrona pred jeho protikandidátkou Marine Le Penovou pred druhým kolom francúzskych prezidentských volieb sa už niekoľko dní mierne zvyšuje. Vyplýva to z zverejneného prieskumu spoločnosti Ifop. Ten prisudzuje centristovi Macronovi pre druhé kolo 53,5 percenta, zatiaľ čo krajne pravicovej političke 46,5 percenta.

15.04.2022 21:46
macron Foto:
Zamestnanec lepí predvolebný plagát francúzskeho prezidenta a centristického kandidáta na znovuzvolenie Emmanuela Macrona v Ahetz, juhozápadnom Francúzsku, v piatok 15. apríla 2022.
debata (12)

Prieskum Ifop očakáva volebnú účasť 75 percent, čo je zhruba rovnako ako vo voľbách pred piatimi rokmi. Aj vtedy sa v druhom kole stretli Macron a Le Penová. V siedmich predchádzajúcich prezidentských voľbách bola účasť v druhom kole vždy vyššia, spravidla cez 80 percent.

Ďalší dnes zverejnený prieskum Ipsos-Sopra Steria dáva Macronovi ešte výraznejší náskok. Sľubuje mu 56 percent a Le Penovej 44 percent. Do volebných miestností podľa Ipsos dorazí 71 percent voličov.

France Presidential Election Čítajte viac Expertka o súboji Macrona s Le Penovou: Netipujem, ale bude to napínavé

Dvaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, využívajú posledné dni na presvedčenie voličov neúspešných kandidátov z prvého kola. Na treťom mieste v prvom kole s 22 percentami skončil krajne ľavicový Jean-Luc Mélenchon, ktorý potom vyhlásil, že „Le Penová nesmie dostať ani jeden hlas“. Napriek tomu sa 16 percent jeho podporovateľov pre druhé kolo rozhodlo prikloniť ku kandidátke z opačného kraja straníckeho spektra. Pre Macrona sa chystá hlasovať 28 percent Mélenchonových voličov, nerozhodnutí hlasujúci predstavujú 56 percent, uvádza prieskum Ipsos.

Le Penová dnes oslovovala voličov v obci Pertuis neďaleko Marseille, kde ju okrem priaznivcov čakalo aj bučanie a kritika. Le Penová napriek tomu vyhlásila, že verí, že tieto voľby môže vyhrať. „Čím hlasnejší sú moji odporcovia, tým väčšie sú moje šance,“ povedala.

Macron sa dnes venoval prezidentskému úradu a okrem iného navštívil stavenisko v parížskej katedrále Notre-Dame, ktorá presne pred tromi rokmi vyhorela.

Notre Dame Čítajte viac Tri roky od požiaru Notre Dame v Paríži
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby