Najbohatší Ukrajinec chce pomôcť pri obnove Mariupoľu

Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov vyjadril presvedčenie, že Ukrajina vo vojne s Ruskom zvíťazí. Sľúbil, že pomôže obnoviť mesto Mariupoľ, ktoré teraz oblieha a ničí ruská armáda a v ktorom má rozsiahle podnikateľské aktivity.

16.04.2022 16:08
Rinat Achmetov Foto: ,
Rinat Achmetov na snímke z roku 2019
debata

Achmetov tiež upozornil, že Ukrajina bude potrebovať obdobu amerického Marshallovho plánu, ktorý pomohol obnoviť západnú Európu po druhej svetovej vojne.

„Rozhodne budeme potrebovať medzinárodný program obnovy, Marshallov plán pre Ukrajinu,“ uviedol Achmetov v písomných odpovediach na otázky agentúry Reuters. „Veríme, že po našom víťazstve v tejto vojne obnovíme slobodnú, európsku, demokratickú a úspešnú Ukrajinu,“ dodal.

Heger buča Čítajte viac Heger v CNN: Rusko sa snaží rozbiť jednotu demokratického sveta

Achmetov vlastní v obliehanom Mariupole dve veľké oceliarne. „Mariupoľ je globálna tragédia a globálna ukážka hrdinstva. Pre mňa Mariupoľ bol a vždy bude ukrajinské mesto,“ uviedol. „Verím, že naši statoční vojaci toto mesto ubránia, hoci chápem, aké je to pre nich ťažké,“ dodal. Upozornil, že je v každodennom kontakte s manažérmi svojej spoločnosti Metinvest, ktorí oceliarne v Mariupole riadia.

Metinvest je najväčším producentom ocele na Ukrajine. Firma tento týždeň uviedla, že nebude za žiadnych okolností pracovať pod ruskou okupáciou a že obliehanie Mariupoľu vyradilo z prevádzky viac ako tretinu výrobných kapacít ukrajinského metalurgického priemyslu.

So Zelenským mal nezhody

Achmetov ocenil „zanietenie a profesionalitu“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas vojny, čo signalizovalo snahu o zlepšenie ich vzájomných vzťahov. Zelenskyj vlani informoval o snahách zapojiť Achmetova do pokusu o štátny prevrat na Ukrajine, Achmetov to však okamžite poprel. „Som pobúrený šírením tejto lži, nech už sú pohnútky prezidenta akékoľvek. Moja pozícia bola a bude jasná a definitívna: nezávislá, demokratická a zjednotená Ukrajina s Krymom a mojím domovským regiónom, Donbasom. Moje činy zodpovedajú mojim slovám,“ vyhlásil vtedy.

Teraz uviedol, že vojna nie je vhodnou dobou pre vzájomné rozpory. „Obnovíme celú Ukrajinu,“ vyhlásil tiež. Upozornil, že sa 23. februára vrátil na Ukrajinu a odvtedy zostáva v krajine. Rusko začalo útok na Ukrajinu 24. februára.

ukrajina charkov Čítajte viac 52. deň: Rusko zaútočilo na vojenskú továreň v Kyjeve a ropnú rafinériu v Luhanskej oblasti

Achmetov nespresnil, kde sa teraz na Ukrajine zdržiava. „Mojím cieľom je vrátiť sa do ukrajinského Mariupoľu a zrealizovať naše nové výrobné plány, aby mohla mariupoľská oceľ opäť konkurovať na globálnych trhoch,“ uviedol.

Achmetovo podnikateľské impérium čelí problémom už od ruskej anexie Krymu v roku 2014. V roku 2013 podľa časopisu Forbes dosahovala hodnota Achmetovho majetku 15,4 miliardy dolárov, zatiaľ čo v súčasnosti činí iba 3,9 miliardy dolárov (vyše 3,6 mld eur), upozornila agentúra Reuters.

„Pre nás začala vojna v roku 2014. Prišli sme o majetok na Kryme aj na dočasne okupovanom území Donbasu. Prišli sme o podnikateľské aktivity, ale stali sme sa tvrdšími a silnejšími,“ uviedol Achmetov.

Najefektívnejšie zbrane v ukrajinskej vojne

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Rinat Achmetov #Mariupol #vojna na Ukrajine