Ukrajina už plánuje obnovu po vojne: Raz a navždy vyriešime staré problémy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce stavať byty pre veteránov, pre vysídlencov pripraviť dočasné bývanie, "kým im domy znovu nepostavíme".

17.04.2022 07:45
Rusko, Ukrajina, Charkov Foto: ,
Zničené byty po ostreľovaní ukrajinského Charkova, nedeľa 13. marca 2022.
debata (185)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho vláda začala plánovať povojnovú budúcnosť Ukrajiny. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

V príhovore zverejnenom v noci na nedeľu Zelenskyj informoval, že v sobotu mal stretnutie venované „rekonštrukcii našich miest“. Uznal, že ide „o obrovské množstvo práce, ale (je to) stále menej, ako brániť štát vo vojne.“

Podľa CNN Zelenskyj označil súčasné obdobie za „historický okamih, okamih, keď môžeme raz a navždy vyriešiť mnohé staré problémy“ a začať so „skutočnou modernizáciou našich miest“.

Spomenul v tejto súvislosti „kvalitné územné plánovanie tam, kde neexistovalo“, zohľadnenie tokov v doprave, zaručenie energetickej účinnosti, použitie ekologických materiálov i inkluzívnosť.

Pripomenul aj problémy, s akými ľudia zápasia, keď sa snažia získať financie na to, aby mali vlastný byt alebo si postavili dom.

Informoval, že si stanovil úlohu poskytnúť dočasné bývanie všetkým vnútorne vysídleným osobám, ktorých príbytok bol zničený vo vojne. Vysvetlil, že pôjde o dočasné bývanie, „kým im domy znovu nepostavíme“.

Prioritou by podľa neho mali byť byty a domy pre veteránov vojen alebo tých, ktorí pracovali alebo pracujú v záujme spoločnosti a nemajú vlastné bývanie.

Zelenskyj tiež informoval, že v pláne je aj výstavba pamätníkov, z ktorých jeden „bude vypovedať o zničenom moste v Kyjevskej oblasti, ktorý spájal mestá Irpiň a Buča s Kyjevom“. CNN pripomenula, že tento most bol únikovou cestou pre tisíce civilistov, ktorí v marci utekali pred ruským bombardovaním.

185 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj