Pápež skritizoval Rusko za zatiahnutie Ukrajiny do krutého a nezmyselného konfliktu

Pápež František vyzval svetových vodcov, aby vypočuli prosby ľudu o mier na Ukrajine. Vo svojom tradičnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) dnes nepriamo skritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatiahlo do krutého a nezmyselného konfliktu. Tohtoročnú Veľkú noc označila hlava katolíckej cirkvi za "Veľkú noc vojnovú".

17.04.2022 13:01 , aktualizované: 13:27
Vatikán pápež Veľkonočná nedeľa omša Urbi et Orbi Foto: ,
Pápež František (uprostred) udeľuje tradičné veľkonočné požehnanie Urbi et Orbi po celebrovaní sv. omše z balkóna Baziliky sv. Petra vo Vatikáne.
debata (155)

„Nech tí, ktorí sú zodpovední za národy, počujú volanie ľudí po mieri,“ uviedol najvyšší pontifex. Skonštatoval, že Ukrajina je „ťažko skúšaná násilím a ničením v krutej a nezmyselnej vojne, do ktorej bola zatiahnutá“.

„Každá vojna so sebou prináša následky, ktoré sa dotýkajú celého ľudstva – od oplakávania mŕtvych až po utečeneckú drámu a hospodársku a potravinovú krízu, ktorej príznaky už vidno,“ povedal pápež, ako ho citovala webová stránka VaticanNews.va.

„Mier je možný, mier je potrebný, mier je prvoradou zodpovednosťou všetkých,“ zakončil František svoju kázeň, v ktorej sa okrem Ukrajiny venoval aj ďalším krízovým oblastiam sveta – Blízkemu východu, Afganistanu, Mjanmarsku či štátom v oblasti afrického Sahelu.

Veľkonočné omše a následné posolstvo sa tento rok prvýkrát po dvoch rokoch odohrali priamo na Svätopeterskom námestí, v predchádzajúcich rokoch pápež omšu slúžil kvôli pandémii covidu v obmedzenom režime vo vnútri Svätoperskej baziliky. Na Svätopeterskom námestí a v priľahlom okolí Františkove slová počúvali desiatky tisíc ľudí. Vatikán ich počet odhadol na 50-tisíc, uviedla agentúra AP.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Veľká noc #Urbi et Orbi