Na internete kolujú fotografie, na ktorých je údajne krížnik Moskva, než sa potopil

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie, ktoré údajne zachytávajú ruský krížnik Moskva, než sa minulý týždeň potopil v Čiernom mori.

18.04.2022 13:25
debata (70)

Informujú o tom napríklad server The Moscow Times alebo stanica BBC. Obe médiá však upozorňujú, že pravosť snímok nie je potvrdená. Hovorca Kremľa uviedol, že zábery videl, ale že ich pravosť nemôže potvrdiť.

Dve fotografie s nízkym rozlíšením zhotovené z rôznych uhlov ukazujú veľkú vojnovú loď – zrejme Moskvu – zahalenú dymom, ako sa na mori nakláňa na jednu stranu, píše The Moscow Times. Zhotovené sú zjavne z neďalekého plavidla.

Snímky horiacej vojnovej lode sa podľa BBC objavili na účte Osinttechnical, ktorý sa zaoberá analýzou otvorených vojnových dát. Vzápätí sa rozšírili. „Nemôžem overiť pravosť, ale ide o krížnik typu Slava a ja si nemyslím, že by niektorý z nich bol takto zničený,“ napísal autor. Zároveň však poznamenal, že fotografia je datovaná 15. apríla, zatiaľ čo ruské ministerstvo obrany informovalo o potopení krížnika 14. apríla večer.

„Áno, zábery sme skutočne videli, ale nakoľko sú autentické a pravdivé, nemôžeme povedať,“ reagoval hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Pokiaľ sa preukáže, že snímky sú autentické, budú to prvé zábery poškodeného krížnika, podotýkajú The Moscow Times.

Od potopenia krížnika Moskva pri pobreží Ukrajiny úrady zverejnili len málo podrobností o tom, čo sa s touto vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily stalo.

Rusko tvrdí, že sa plavidlo potopilo v rozbúrenom mori počas snahy odtiahnuť ho do prístavu po explózii a požiari munície na palube. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že loď zasiahli ukrajinské protilodné strely Neptún. Americkí predstavitelia sa prikláňajú skôr k ukrajinskej verzii.

Rusko tiež uvádza, že celá posádka bola bezpečne evakuovaná av sobotu zverejnilo video, na ktorom je podľa neho časť osadenstva lode. Nezávislý ruský denník Novaja gazeta Európa však s odvolaním sa na matku jedného z členov posádky informoval, že pri potopení krížnika mohlo zahynúť vyše 40 ruských vojakov a ďalší sú nezvestní alebo sú zranení.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #krížnik Moskva