Covid zabil v Šanghaji ďalších sedem ľudí, v lockdowne je 350 miliónov Číňanov

V Šanghaji za 24 hodín zomrelo na covid-19 sedem ľudí. Za minulé dva dni tak finančná metropola Číny ohlásila desať mŕtvych. Denne teraz v 25-miliónovom meste pribúda okolo 20 000 nových infekcií.

19.04.2022 08:17 , aktualizované: 15:05
šanghaj Foto:
Na zábere z videa poskytnutého jednou z „hospitalizovaných“, ktorá požiadala, aby bola identifikovaná iba svojim krstným menom, obyvatelia odpočívajú v Národnom výstavnom a kongresovom centre v čínskom Šanghaji, ktoré sa zmenilo na karanténne zariadenie zriadené pre ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní na covid, ale mali iba niektoré alebo žiadne príznaky.
debata (4)

Celá Čína, kde bol vírus SARS-CoV-2 na konci roka 2019 prvýkrát identifikovaný, má zhruba 5 000 mŕtvych a 190 000 potvrde­ných nákaz.

Čínske úrady k epidémii pristupujú s politikou nulovej tolerancie a v prípade Šanghaja to znamená prísnu uzáveru.

Na tak husto obývané miesto má Šanghaj úmrtnosť nízku, a to napriek malej zaočkovanosti starších ľudí, píše agentúra AP. Podľa šanghajských zdravotníckych úradov sú dvoma dávkami vakcíny očkované necelé dve tretiny občanov starších ako 60 rokov a tretiu dávku si nechalo dať menej ako 40 percent ľudí v tejto vekovej skupine.

očkovanie vakcína Čítajte viac Vakcína proti omikronu bude v Nemecku k dispozícii od septembra

Medzi siedmimi novými prípadmi úmrtia boli ľudia vo veku 60 až 101 rokov. Trpeli podľa úradov aj inými chorobami a nikto z nich nebol očkovaný. U všetkých sa po hospitalizácii objavili závažné symptómy.

350 miliónov ľudí v uzáverách

V Šanghaji pôsobí mnoho zahraničných firiem a je tu najväčší čínsky prístav. Takmer trojtýždňová uzávera má závažný vplyv na ekonomickú aktivitu mesta. Časť podnikov, napríklad Tesla, sa od pondelka pripravuje na uvoľnenie lockdownu. Počíta sa s tým, že mnoho zamestnancov bude musieť zostávať v areáli podniku aj mimo pracovného času, a podľa AP zatiaľ nie je jasné, ako sa podniky budú vyrovnávať s narušenými dodávateľskými a obchodnými trasami a s uzáverami v ďalších čínskych mestách.

Banka Nomura odhaduje, že uzávery rôzneho stupňa sa teraz týkajú 350 miliónov Číňanov v štyroch desiatkach miest, ktorých produkcia je 40 percent čínskeho hrubého domáceho produktu.

Slovákom neodporúčajú cestovať do Šanghaja

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vyzýva Slovákov, aby necestovali do Šanghaja. Dôvodom sú pretrvávajúce prísne protipandemické opatrenia proti covidu v Číne. Ministerstvo o tom informuje na webe.

V meste Šanghaj a v provinciách Če-ťiang, An-chuej, Ťiang-si, Ťiang-su a Fu-ťien sa podľa rezortu pandemická situácia vyvíja veľmi dynamicky, pričom nie sú vylúčené lokálne lockdowny či hromadné testovania obyvateľstva.

„Naďalej platí prísna implementácia preventívno-kontrolných opatrení rezidenčnými komunitami vrátane testovania na výzvu alebo dobrovoľné požiadanie, merania telesnej teploty, používania mobilných zdravotných kódov či nosenia ochranného rúška na verejnosti,“ doplnilo MZVEZ.

Turkovac Čítajte viac Počty nových prípadov covidu v Nemecku naďalej klesajú
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #koronavírus