Štyri obete si na juhu Poľska vyžiadalo banské nešťastie, ďalší sú nezvestní

Pri nešťastí v čiernouhoľnej bani Pniówek na juhu Poľska zahynuli traja ľudia, jeden baník neskôr podľahol svojim zraneniam v nemocnici. Ďalších sedem ľudí je nezvestných. Príčinou incidentu bol pravdepodobne výbuch metánu, oznámila na twitteri spoločnosť JSW, ktorej baňa v Pawloviciach v Sliezskom vojvodstve vlastní. V nemocniciach sú dve desiatky pracovníkov bane, niekoľko baníkov má vážne popáleniny.

20.04.2022 09:15 , aktualizované: 11:57
debata

Baňou otriasla explózia krátko po polnoci, zhruba 1000 metrov pod povrchom, napísal server onet.pl. Na mieste bolo v tom čase 42 baníkov, 39 z nich sa podarilo dostať na povrch. Dvoch nezvestných pracovníkov bane našli záchranári, lekár u nich konštatoval smrť. O ďalších obetiach JSW informovalo neskôr.

Nezvestných je podľa JSW tiež sedem príslušníkov záchranného tímu, s ktorými počas zásahu stratili kolegovia kontakt. Podľa TVN24 zrejme pri záchrannej akcii došlo k ďalšiemu výbuchu. Operácia preto bola prerušená pre obnovenie bariéry chrániacej základňu záchranárov proti explózii prachu, informovala neskôr spoločnosť JSW.

Stav niektorých zranených je kritický, uviedli podľa agentúry AP lekári z miestnej nemocnice, ktorá sa špecializuje na liečbu popálenín. Baníci podľa nich majú popáleniny na veľkých častiach tela aj na pľúcach.

„V myšlienkach a modlitbách som s rodinami zosnulých baníkov bane Pniówek. Boj o nájdenie nezvestných stále pokračuje,“ napísal na twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #baníctvo #banské nešťastie #uhoľné bane